Lavrov'dan İdlib açıklaması: Batılılar ateşle oynamamalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'le gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında İdlib gündemine değindi.

Lavrov'dan İdlib açıklaması: Batılılar ateşle oynamamalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim’le gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında İdlib gündemine değindi. Lavrov, “Yabancı partnerlerimizi İdlib’de ateşle oynamamaları konusunda uyardık” ifadelerinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştiren ikili, İdlib gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Sputnik’te yer alan habere göre Lavrov, El Kaide destekli teröristlerin İdlib’de kimyasal saldırı provokasyonuna hazırlandığı ve Batı’nın bir kez daha kimyasal saldırı bahanesine sığınarak Suriye’ye müdahale gündemine açacağına ilişkin iddialarına da değindi.

Lavrov, Kaide kolu Nusra’nın gerilimi azaltma bölgesini hem Suriye ordusu hem de Rusya’nın Hmeymim askeri üssüne saldırı için kullanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

‘Ateşle oynamayın!’

‘Lavrov açıklamasına “Batı bir kez daha İdlib’deki terörle mücadele operasyonlarını zorlaştırmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanlığımız ve Dışileri Bakanlığımız aracılığıyla Batılı partnerlerimizi ateşle oynamamaları konusunda uyardık.” sözlerini ekledi.

Beyaz Miğferler tarafından gerçekleştirilen provakasyonlara da değinen Lavrov, “kendilerini ‘Beyaz Miğferler’ olarak adlandıran, Batı’nın Suriye’yi vurması için bahane olarak kullanılan sahte kimyasal saldırı videolarıyla ünlü provokatörler kullanılıyor” dedi.

‘Fırat’ın solunda kurulan yönetimlerden rahatsızız’

Lavrov,  Washington’ın Fırat Nehri’nin sol kıyısında ‘yönetim organları’ kurmasından endişe duyduğunu, bunun Suriye’nin parçalanmasına yol açabileceğini ifade etti.

ABD’nin El Nusra’yı koruduğu söyleyen Lavrov, “herkesi daha istikrarlı, barışçıl bir Suriye için çaba göstermeye çağırıyoruz. Bu ülkedeki istikrar Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da güvenliği temin etmek için önemli.” dedi.

‘Türkiye’ye mühlet vermedik’

Rusya ve Türkiye olarak teröristlerle muhaliflerin birbirinden ayrılması için öylesine bir mühlet belirlemediklerini, ancak bunun en kısa zamanda gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.