Lavrov : "KDHC'ye yaptırımlardan vazgeçilmeli"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov BM Güvenlik Konseyinde KDHC’ye yönelik tek taraflı yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Lavrov :

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov BM Güvenlik Konseyinde KDHC’ye yönelik tek taraflı yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Kore Yarımadası’nın nükleer silahtan arındırılması konusunun ele alındığı toplantıda konuşan Lavrov, “KDHC ve diğer ülkelere yönelik ABD ve bazı müttefikleri tarafından BM Güvenlik Konseyi yaptırımları bypass geçilerek veya onlara eklenerek uygulanan otonom veya ikincil yaptırımlar daha fazla reddediliyor. Bu tür yaptırımlar uygulayan ülkeleri, bu uygulamalardan vazgeçmeye bir kez daha çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pyongyang’ın adımları karşılıksız bırakılmamalı

Pyongyang’ın nükleer silahtan vazgeçme yönünde ilerlediği sürece bu ülkeye karşı uygulanan yaptırımların düzenli gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Lavrov “BM Güvenlik Konseyi kararlarında, politik yolda ilerlenmesi durumunda yaptırımların gözden geçirilmesine izin veriliyor. Panmunjom ve Pyongyang deklarasyonlarında, taraflar ortak ekonomik projelerin hayata geçirilmesine olan ilgilerini teyit etti. Gelin, BM Güvenlik Konseyi’nin 1718 sayılı komitesinde, Pyongyang ve Seul’un anlaştığı ortak işbirliği projelerinin hayata geçirilmesi için yaptırım listesinden çıkarılma başvurularının incelenmesi için özel koşulları oluşturmayı düşünelim” ifadesini kullandı. Ayrıca Lavrov, “KDHC’nin aşamalı silahsızlanma yönündeki adımlara paralel olarak yaptırımların zayıflatılması gerekiyor. Eyleme eylemle yanıt verilmeli” diye kaydetti.