Lavrov: ABD Suriye'de 'yarı devlet' kurmayı planlıyor

Sergey Lavrov, Washington ve Batılı müttefiklerinin Suriye'de çözümün ön koşulu olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevden ayrılması talebinden vazgeçmediklerini söyledi.

Lavrov: ABD Suriye'de 'yarı devlet' kurmayı planlıyor

Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Moskova’daki görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD ve Batılı müttefiklerinin pozisyonlarında ön koşullar olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler, önceden olduğu gibi Esad’ın gitmesi gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

Lavrov, bu durumun BM Güvenlik Konseyi’nde oybirliğiyle desteklediğimiz kararların hayata geçirilmesinde zorluk yarattığını kaydetti.

“Rusya ve ABD, BM Güvenlik Konseyi kararında öngörüldüğü gibi ön koşulsuz bir siyasi süreç başlatmak için birçok şey yapabilirdi” diye devam eden Lavrov, “Bundan vazgeçmiş değiliz. Temaslarımızda konuya açıklık kazandırmaya çalışıyoruz. bu konuda diyalogdan başka bir reçete bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Lavrov, ABD’nin insani yardımların sadece Esad karşıtlarına ulaşmasına destek vererek Suriye topraklarında ‘yarı devlet’ kurma planı yaptığını söyledi.

Bu arada Lavrov, Londra’nın eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının Salisbury’de zehirlenmesi olayı ile ilgili attığı adımların Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrara zarar verdiğini söyledi. Lavrov, “Dünyadaki barış ve güvenlik tehditleri sürüyor. Zira Salisbury’deki trajedi bahane gösterilerek Anglosaksonlar tarafından atılan adımlar Avrupa-Atlantik bölgesindeki istikrarı gerçekten de baltalıyor. Ancak genel anlamda da bu adımlar uluslararası barış ve güvenlik açısından tehlike oluşturuyor” dedi. Lavrov, Skripal olayı ile yapılacak ve iki tarafında katılacağı olası soruşturmanın sonuçlarını ne olursa olsun kabul edeceklerini söyledi.