KYK 'yurt yok' dedi, yüzbinlerce öğrenci tarikatlara teslim edildi

Üniversite öğrencilerinin yurt sorunuyla ilgili Bakan Kasapoğlu'nun açıkladığı rakamlar, konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu'na yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanlar nitelikte...

KYK 'yurt yok' dedi, yüzbinlerce öğrenci tarikatlara teslim edildi

Eğitimin tüm aşamalarında özel sektörün rolünü arttıran AKP iktidarı, büyük eksikliği duyulan yurt ihtiyacını bu yıl da karşılamayarak yüzbinlerce üniversite öğrencisini büyük çoğunluğu dinci yapılanmaların elinde olan özel yurtlara itti. Maddi imkanı olmaması nedeniyle ne özel yurda girebilen ne de bir eve çıkabilen öğrencilerse açıkta kaldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde yurtlara yerleştirilen öğrenci sayısını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu yazılı soru önergesini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu yanıtladı.

Yapılan açıklamaya göre 406 bin 15 öğrenciden 319 bin 233’ü yurtlara yerleşti ve  öğrenci açıkta kaldı.

5 yılda 451 öğrencinin bursu kesildi

Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ’ın üniversite öğrencilerinin KYK ile yaşadığı sorunlarla ilgili de sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, son 5 yılda devlet yurtlarından “süresiz çıkarılma cezası” almaları nedeniyle bursları kesilen öğrenci sayısının 451 olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA TESLİM

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre 2017-2018’de üniversitelerde toplam 7 milyon 560 bin 371 öğrenci bulunuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre ise KYK yurtlarında bu yıl toplam yaklaşık 700 bin öğrenci barınabiliyor.

Okumak için farklı illere giden yüzbinlerce üniversiteli ise, bu alanda Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği adı altında faaliyet gösteren Süleymancılar tarikatı başta olmak üzere ülke genelinde sayıları onbinlerle ifade edilen yurtları bulunan dinsel yapılanmaların kucağına düşürülüyor.

ERDOĞAN’A GÖRE YURT SORUNU YOK

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 2. “100 Günlük Eylem Planı” toplantısında konuşan Erdoğan, halkın parasıyla ‘yaptırdığı’ yurtları öve öve bitirememiş konuyla ilgili Kılıçdaroğlu’na yüklenerek “76 yeni yurt binasını hizmete açtık. Bay Kemal ne diyor ‘hani yurtlar nerede?’ diyor. Bay Kemal sen bizi takip etmiyorsun ki… Bu memlekette neler var, neler var… 2002’de 186 bin yurt yatak kapasitesiydi. Tamamı ranzaydı. Şimdi Bay Kemal 689 bine çıkardık. Yarıdan fazlası karyola tipi. Hepsini karyola yapacağız inşallah. Bay Kemal ben sana hepsini gösteriyorum, sen sadece yalan söylüyorsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın ifadeleri üzerine toplantıda bulunanların bir kısmının alkışladığı, alkışlayanlar arasında Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin’in de bulunduğu görülmüştü: