Küresel ısınma Sahra Çölü'nü yüzde 10 büyüttü!

Yapılan araştırmaya göre Sahra Çölü’nün alan olarak yüzde 10 civarında genişlediği kaydedildi.

Küresel ısınma Sahra Çölü'nü yüzde 10 büyüttü!

Maryland Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı araştırma, Sahra Çölü’nün sınırlarının 1920 yılından bu yana yüzde 10 civarında genişlediğini ortaya koydu. Düşen yağmur miktarı, daha yüksek hava sıcaklıkları ve kuru geçen kışların sonucunda bölgedeki kuraklığı daha da arttırdığı ortaya konuldu.

RT’ye konuşan Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) programı direktörü Ming Cai, bu trendlerin Afrikalı insanların yaşamları üzerinde tahrip edici etkiye sahip olduğunu belirterek, “Afrika’daki sıcak yazların daha da sıcak haline gelmesi ve yağmur miktarının azalması, atmosferdeki sera gazının ve aeorosol artışı gibi faktörlerle ilişkili” olduğunu ifade etti.

Journal of Climate dergisinde yayınlanan araştırmada, Sahra Çölü’ndeki genişlemenin en fazla yaz aylarında olduğu ve kış aylarına gelmeden Sahra Çölü’ndeki genişlemenin yüzde 16 seviyesine kadar çıktığı kaydedildi. Bilim insanları, genişlemede doğal iklim döngüsü ve iklim değişikliği faktörlerinin etkili olduğunu belirtirken, ikinci faktörün 1920’den bu yana yaşanan genel genişlemede yüzde 65’inden fazla etki oluşturduğuna dikkat çekiyor.