Kurdaki artışlar sektörleri vurmaya başladı: Antrepolarda işlemler durdu, mallar bekletiliyor

Kurdaki önü alınamayan yükseliş sonrası ithalatçı şirketlerin malları gümrükte beklemeye aldığı, maliyetlerin artması nedeniyle zamların kapıda olduğu belirtiliyor.

Kurdaki artışlar sektörleri vurmaya başladı: Antrepolarda işlemler durdu, mallar bekletiliyor

Yılda 240 milyar dolara yakın ithalat gerçekleştiren Türkiye’de döviz kurundaki büyük artışlar sektörleri vurmaya başladı. Artışlar nedeniyle malların antrepolarda beklemeye alındığı, gümrük işlemlerinin durma noktasına geldiğini belirtiyor.

DÜNYA Gazetesi’nden Aysel Yücel‘in aktardığına göre, maliyet artışı nedeniyle malını çekemeyen ithalatçıların müşteri kaybetmeye başladığı da dile getiriliyor. İç pazarda ise birçok ithalatçının tahsilat endişesiyle stoktaki mallarını sadece nakitle sattığı belirtiliyor.

Yurtdışından malı dövizle alıp iç pazarda Türk Lirası ile satış yapan ithalatçı firmalar, ‘kur düşer’ beklentisi ile malları beklemeye alınca antrepolarda da sıkıntılar başladı. Sektörün önde gelen temsilcilerinden Asbir Antrepo ve Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başboğa, “Ne yazık ki gümrükte neredeyse işlem yapan yok. Çoğu firma dolar ya da euro ile alıp TL ile satıyor. Bu nedenle kur yükseldikçe maliyetleri de artıyor” dedi.

ASIL ETKİ EYLÜLDEN SONRA

İthalatçının ya zam ya da zararına satış yapmak zorunda kalacağını dile getiren Erkan Başboğa, “Kurda bu şekilde oynaklık olursa ve bu düzeyden aşağı inmezse zamlar yakın demektir. İhracatta ithalata dayalı Türkiye’de bu durum piyasaya negatif bir etki yapacak. Şu anda Avrupa’daki fabrikalar tatilde olduğu için pek hissetmeyebiliriz, ama eylül ayından sonra gerçek etkiyi görmüş oluruz sanıyorum” dedi.

“Mal satılmadığı için antrepodan çekilmiyor”

Hursan Antrepo Genel Müdürü Bayram Durademir de konuyla ilgili şunları söyledi: “Kurdaki bu hızlı yükseliş nedeniyle ithalatçının hem girdi maliyeti arttı hem de stok maliyetleri artıyor. Son dönemdeki ekonomik gelişmeler iç pazarda satışları yavaşlattı. İthalatçı bu nedenle yurtdışından eskisi kadar mal getirmiyor. Bazıları kur düşer diye bekliyor, ancak bazı firmalar ise getirdiği malı iç pazarda satamadığı için antrepoda bekletiyor.”