KSYÖ'den iki ekip Suriye'ye gidiyor

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünden (KSYÖ), iki ayrı ekibin bu silahların kullanılıp kullanılmadığını soruşturmak için bugün ve cuma günü Suriye'ye gideceğini açıkladı.

KSYÖ'den iki ekip Suriye'ye gidiyor

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünden (KSYÖ), iki ayrı ekibin bu silahların kullanılıp kullanılmadığını soruşturmak için bugün ve cuma günü Suriye’ye gideceğini ve ekipleri istedikleri yere istedikleri zaman götürmeye hazır olduklarını söyledi.

Caferi, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, KSYÖ’den soruşturma yürütecek 4 kişinin vize başvurusunda bulunduğunu ve vizelerinin Brüksel’den verildiğini, Lübnan sınırında KSYÖ ekiplerine vize verebileceklerini ifade etti.

Beşar el-Caferi, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden iki grup perşembe ve cuma Suriye’ye gelecek. Onları istedikleri yere istedikleri zaman götürmeye hazırız.” dedi.

KSYÖ, sadece kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini soruşturabiliyor, örgütün sorumlularının kimler olduğunu belirleme yetkisi bulunmuyor.

İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Duma’daki kimyasal silah saldırısının soruşturulması için Suriye’ye bir ekip göndermesini talep eden bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sunacaklarını, zamanın azaldığını ve bir an önce oylama talep edeceklerini söyledi.