Kritik açıklama: IŞİD, HTŞ'den kimyasal silah malzemesi çaldı

IŞİD'in, HTŞ'ye saldırarak kimyasal silah yapımında kullanılan maddeleri çaldığı duyuruldu.

Kritik açıklama: IŞİD, HTŞ'den kimyasal silah malzemesi çaldı

Suriye’de İdlib operasyonunun askıya alınması öncesinde emperyalistler, Şam yönetimini tehdit için sık sık ‘kimyasal silah’ yalanına sarılmıştı. Ancak asıl sözkonusu silahları elinde bulunduran ve bir çok kez provokasyon için kullanacakları uyarıları yapılan cihatçı çeteler ise emperyalist devletlerin yanı sıra Türkiye’nin de yer aldığı Suriye karşıtı ülkelerce korunmaya çalışılmıştı.

Bugün Rusya’nın ülkede bulunan Suriye’deki Ateşkes İzleme Merkezi’nden sözkonusu silah ve yapımında kullanılan malzemelerin esas kimde olduğunu ortaya koyan kritik bir açıklama yapıldı. Açıklamada, gücünün büyük kısmı İdlib’de yığılı olduğu bilinen El Kaide uzantısı Heyet Tahrir eş-Şam’ın elindeki kimyasal silah malzemelerinin Hurras el Din örgütü militanlarınca çalındığı belirtildi. Merkez’in başkanı Korgeneral Vladimir Savçenko, “Batının sorumsuzca eylemleri sonucu zehirli maddeler, ne yapacakları tahmin edilemez olan IŞİD teröristlerinin eline geçmiş bulunuyor.” dedi.

Sputnik Türkçe‘nin aktardığına göre Savçenko, bugünkü basın brifinginde şu ifadelere yer verdi: “9 Ekim akşamı, El-Latamna yerleşimi yakınlarında, IŞİD yanlısı çetelerden biri, Heyet Tahrir eş-Şam (eski adıyla Nusra) terörist örgütünün karargahına saldırdı. Çatışmada 4 militan ve iki Beyaz Miğferler üyesi öldürüldü. Karargahtan klor içeren iki varil çıkarıldı. Çalınan variller Halep bölgesinin güneyine götürüldü ve IŞİD bağlantılı Harras Ed-Din terörist grubuna teslim edildi”.

Savçenko, “Batı ülkeleri, kontrolleri altındaki çeteleri kullanarak Suriye hükümet ordusuna karşı provokasyon planladığında İdlib çatışmasızlık bölgesindeki zor durumu dikkate almıyor. Bu sorumsuzca eylemler sonucu zehirli maddeler, ne yapacakları tahmin edilemez olan IŞİD teröristlerinin eline geçmiş bulunuyor” diye ekledi.