Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya düşürdüğünü açıklarken, Moody’s de beklenmedik bir indirimle Türkiye’nin uzun dönem kredi notunu Ba2’den Ba3’e düşürdüğünü, görünümünün ise “negatif”e çevrildiğini duyurdu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s (S&P) bugün Türkiye ile ilgili kredi not kararını açıkladı. S&P, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-‘den B+’ya düşürdüğünü, görünümü ise “durağan” olarak teyit ettiğini açıkladı. Açıklamasında Türkiye ekonomisinin 2019 yılında daralmasının beklendiğini de vurgulayarak “Durağan görünüm Türkiye’nin kredi notlarına yönelik gelecek 12 aydaki risk dengesini yansıtıyor. TL’deki oynaklık ve ödemeler dengesinde keskin ayarlama Türkiye ekonomisini baltalar” ifadelerini kullandı.

Kuruluş Mayıs ayında Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”den “BB-“ye, yerli para cinsinden notunu da “BB+”dan “BB”ye düşürdüğünü açıklamıştı.

S&P’nin karaının ardından bir indirim kararı da bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’ten geldi.

Moody’s açıklamasında, Türkiye’nin uzun dönem kredi notunu “Ba2″den “Ba3″e indirdiğini, görünümünü ise “negatif”e çevirdiğini duyurdu.

Açıklamada Türkiye’ye dönük önerilere de yer vererek, “Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı” görüşü paylaşıldı.

Enflasyondaki düşüş ve cari açıktaki azalma durumlarından kredi notunun olumlu etkileneceği görüşüne yer verilen açıklamada, önemli dış finansman desteğinin de kredi notu için olumlu bir etken olacağı açıklamada yer aldı.

Dolar/TL değeri ise bu iki not kararının açıklanmasının ardından önemli bir değişime uğramadı. Dolar/TL kararın açıklanmasından öncesi 6.04 seviyesinde iken, açıklamalardan sonra 6.02 seviyesine geriledi. Piyasalarda, Dolar/TL değerinde değişim yaşanmamasında bugün S&P’nin not indirimine gideceğinin zaten beklenmesinin etkili olduğu görüşü hakim.