Korkut Boratav: Şu anda IMF programı uygulanıyor

Prof. Dr. Korkut Boratav, “Şu anda IMF’in programı uygulanıyor. Hem Merkez Bankası’nın aldığı karar, hem de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen Yeni Ekonomik Program bütün unsurlarıyla IMF programıdır. " dedi.

Korkut Boratav: Şu anda IMF programı uygulanıyor

Ekonomide yaşananlara ve AKP’nin aldığı kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Korkut Boratav, ‘Yeni Ekonomik Program’ın (YEP) bütünüyle bir IMF programı olduğunu vurguladı.

RS FM’de Yavuz Oğhan‘ın sunduğu ‘Bidebunudinle’ programına konuk olan Prof. Korkut Boratav, enflasyon rakamlarını değerlendirirken “Enflasyon rakamları beni şaşırtmadı hatta bu temponun bir miktar daha yükseleceğini öngürüyoruz.” diyerek sözlerine başladı. Boratav, “Bunun iki nedeni var. ÜFE aslında tüketim enflasyonunu besleyen ana kaynaklardandır ve bu önümüzdeki aylara taşınacaktır. İkincisi ise bazı zamlar ekimin ilk günlerinde yapıldı. Doğalgaz, elektrik gibi. Henüz petrol fiyatlarına tam yedirilmedi.” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANKİ İVME MALİYETLERDEN GELİYOR”

İnsanların yoksullaşmasıyla tüketim talebinin daralacağını ifade eden Boratav, “İnsanlar yoksullaşarak enflasyonu aşağı çekici bir katkı yapacaktır. Şu anki ivme maliyetlerden geliyor. Ana maliyet kalemi döviz kalemi ve petrol. Petrol ve doğalgaz paralel seyreder. Yani toplumumuzdan enflasyonu aşağı çekme fedakarlığı isteniyor. İnsanlar yoksulluktan talep yaratamayınca üreticiler de aşağı çeker” diye konuştu.

“EN İYİ BEKLENTİ…”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Eylül ayında açıkladığı Yeni Ekonomik Program’ın kemer sıkma programı olduğunu ifade eden Boratav, 2019’da küçülme yaşanacağını ifade etti. Temel tüketim maddelerinde yaşanan fiyat artışlarına da değinen Boratav, “En iyi beklenti şu olur: 10 liraya yükselen sebze meyve 4 liraya düşmez, önümüzdeki yıl 11’e çıkar” diye konuştu.

“VATANDAŞIN ÖRGÜTLENMESİ LAZIM”

Ekonomik tablonun vatandaşa yansımasını değerlendiren Boratav, “Sokaktaki insanın örgütlenerek haklarını konuması lazım. Mesela işten çıkarmalara direnmesi lazım” dedi.

‘O GÖREVİ MCKINSEY ALDI’

IMF’in nisan 2018’de yayınlandığı Türkiye raporunu hatırlatan Boratav, “Şu anda IMF’in programı uygulanıyor. Hem Merkez Bankası’nın aldığı karar, hem de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen Yeni Ekonomik Program bütün unsurlarıyla IMF programıdır. Tek fark IMF kredi verip teftiş eder. Şimdi teftiş görevini McKinsey aldı.” ifadelerini kullandı.