Komünistlerden faciaya ilişkin açıklama: Piyasacılık ölüm demektir!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) dün yaşanan ve 24 yurttaşımızın hayatını kaybettiği yüzlercesinin ise yaralandığı tren faciası ile ilgili bir açıklama yaptı.

Komünistlerden faciaya ilişkin açıklama: Piyasacılık ölüm demektir!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) dün yaşanan ve 24 yurttaşımızın hayatını kaybettiği yüzlercesinin ise yaralandığı tren faciası ile ilgili bir açıklama yaptı.

Olayın failinin sermaye düzeni ve AKP iktidarı olduğu belirtilen “Piyasacılık ölüm demektir!” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Kapıkule-İstanbul arasında sefer yapan trenin Çorlu yakınlarında devrilmesi sonucu 24 kişi hayatını kaybetti, onlarca yurttaşımız ise yaralandı.

Birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan olayın yetkililer tarafından “kaza” olarak açıklanmasını kabul etmiyoruz. Bu olay adım adım gelişen ve arkasında sermaye düzeninin piyasacı uygulamalarının yattığı olaylar zincirinin bir ürünüdür.

Onlarca yurttaşımız kaza değil, taammüden işlenen bir cinayetin kurbanı olmuştur.

Bu olayın faili sermaye düzeni ve AKP iktidarıdır!

Yetkililerin olayın ‘aşırı yağmur nedeniyle tren raylarında oluşan boşluğun’ neden olduğunu öne sürmeleri ise akıl dışı tutumlarını gizleme çabasından ibarettir. Halbuki olaya neden olan şey doğal bir felaket değil, bilakis piyasacı düzenin bilimi hiçe sayan yaklaşımıdır.

Yenileme çalışmalarını rant kapısı olarak piyasacı düzene peşkeş çeken AKP iktidarı, çalışmalar esnasında hiçbir önlemin alınmadığını gizlemeye çalışmaktadır.

Üstelik iktidarın sermaye yanlısı özelleştirme politikaları da bu kazanın oluşmasına neden olmuştur. Yakın zamanda tren yollarında periyodik kontrolleri sağlayan yol bekçisi kadrosunun “çağ dışı” ve “maliyet kalemi” ilan edilerek devre dışı bırakılması sonucu zamanında önlem alınamamış ve kaza gerçekleşmiştir.

Bu nedenle soruyoruz; piyasacıların öne sürdüğü ‘verimlilik’ insan hayatından daha mı önemlidir?

AKP iktidarı açısından kâr hırsı ve sermaye politikaları emekçi halkın hayatından daha değerlidir. 2004 yılında gerçekleşen Pamukova faciası henüz hafızalardan silinmemişken, bir kez daha aynı anlayışın ürünü olarak bir facia ile karşılaşmamız piyasacı iktidarın varlığından ötürüdür.

Bu nedenle piyasacı anlayış ölüm demektir!

Türkiye işçi sınıfı Soma’dan, Ermenek’ten, Torunlar’dan, her türlü iş cinayetinden bu piyasacı anlayışın kendisine neler getirdiğini iyi bilmektedir. Şimdi bir kez daha, bu kez bir tren faciası ile emekçi halkımızın AKP iktidarının ve sermaye düzeninin soğuk yüzüyle karşılaşmıştır.

Emekçi halkımız bu soğuk yüze karşı örgütlü bir mücadeleyi yükseltmeli ve piyasacılığın akıl dışı düzenini alaşağı etmelidir. Piyasacılığın panzehiri örgütlü bir işçi hareketi ve sosyalizm mücadelesidir.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, hayatını kaybeden yurttaşlarımızın ailelerine baş sağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diler.

Partimiz sadece bu faciayı yaşayanları değil, aynı zamanda tüm emekçi halkı da piyasacı düzene karşı mücadeleye ve başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmak üzere, tüm sorumlulardan hesap sormaya çağırır.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

Genel Merkez

9 Temmuz 2018″