Kocaeli'de dev uyuşturucu operasyonu

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde jandarma ekiplerinin limana yanaşan bir gemiye düzenlediği operasyon ile 800 kilo kokain ele geçirildi.

Kocaeli'de dev uyuşturucu operasyonu

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde jandarma ekiplerinin limana yanaşan bir gemiye düzenlediği operasyon ile 800 kilo kokain ele geçirildi. Ele geçirilen bu miktarın, bir operasyonda ele geçirilen dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük miktarı olduğu açıklanırken, kokainin, Türkiye ile Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine dağıtılmak üzere Güney Amerika’dan getirildiğinin tespit edildiği açıklandı.

Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, yurt dışından deniz yoluyla yüklü miktardaki kokain getirileceği bilgisine ulaştıktan sonra, 7 Ağustos tarihinde takibe aldığı geminin 8 Ağustos günü saat 01.00 sularında Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan bir limana yanaştığını tespit etti. Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla limana yanaşan gemiye Jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonla gemiden indirilen konteynerleri X-Ray cihazı ile taramadan geçirdi.

KOKULU MADDELER İLE UYUŞTURUCUYA KAMUFLAJ

Taramalar sonucunda konteyner içerisinde sanayi tipi olarak adlandırılan çuvallar olduğu, bu çuvallarda ise karbon çeliği ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılan ferro silikon maddesi bulunduğu belirlendi. Bu keskin kokulu malzemelerin içerisindeki uyuşturucu maddenin koku ile bulunmasını engellemek için konulduğu anlaşılırken, narkotik köpeği ‘Vira’nın keskin kokulu maddeye rağmen uyuşturucu kokusunu aldığı belirtildi. Narkotik köpeği ‘Vira’nın verdiği tepkiler üzerine boşaltılan çuvallarda ferro silikon maddesinin içerisinde spor çantalara konulmuş 1’er kiloluk paketler halinde toplam 800 kilo kokain ele geçirildi.

Ele geçirilen bu miktarın, bir operasyonda ele geçirilen dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük miktarı olduğu açıklanırken, kokainin, Türkiye ile Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine dağıtılmak üzere Güney Amerika’dan getirildiğinin tespit edildiği açıklandı.

‘ŞU AŞAMADA GÖZALTINA ALINAN KİMSE YOK

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, operasyonla ilgili yaptığı “Güvenlik birimlerimiz bir gemideki konteyneri tespit edip bununla ilgili çalışmaları ortaya koydular. Spor çantalar içerisinde saklanmış kokain maddesi ‘Vira’ isimli köpeğin tespitiyle yakalandı. Kokain 800 kilodur ve çok önemli bir miktardır. Bugüne kadar oldukça yüksek olan bir miktardır. Körfez Cumhuriyet Savcılığı ile jandarmamızın takibi sonucu yapılmıştır. Gümrük Muhafaza da emniyet birimlerimizle koordineli çalışmıştır. 800 kilo kokain imha edilmek üzere jandarmada beklemektedir. Yasal işlemleri yapılarak süreç tamamlanmış olacaktır. Yurt dışından bir ülkeden gemiyle yükler arasına sıkıştırılarak getirilen kamuflaj olarak köpeklerin koku almasını engelleyecek bir kokan maden içerisinde getirilmiş. Türkiye üzerinden başka ülkelere sevki konusunda henüz bir tespitimiz yok. Şu aşamada gözaltına alınan kimse yok” açıklamasında bulundu.