KKTC sandık başında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları bugün erken seçim için sandığa gidiyor.

KKTC sandık başında

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları bugün erken seçim için sandığa gidiyor.

Saat 08.00’da başlayan oy verme işlemi 18.00’da sona erecek. Seçim Yasası uyarınca saat 19.00’a kadar seçim sonuçlarına ilişkin yayın yapılamayacak, 19.00-21.00 saatleri arasında YSK’dan alınacak sonuçlar duyurulabilecek ve 21.00’den sonra da yayın yasağı kalkacak.

1976’dan bugüne kadar ara seçimler dahil 14’üncü kez yapılacak milletvekilliği seçimine, 8 siyasi partiden 379 ve 9 da bağımsız olmak üzere toplam 388 aday katılıyor. Bağımsız adaylar, Lefkoşa’da 4, Gazimağusa’da 2, Girne, Güzelyurt ve İskele’de 1 kişi.

335 bin nüfuslu KKTC’de 190 bin seçmen 6 seçim bölgesinden milletvekili seçecek. Seçmenlerin dağılımına göre Lefkoşa’dan meclise girecek milletvekili sayısı 16 iken, bu rakam Gazimağusa’da 13, Girne’de 10, İskele’de 5, Güzelyurt’ta 4, ve Lefke’de 2 olarak belirlendi.

Seçime katılan siyasi partiler ise Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Halkın Partisi (HP), Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP-YG), Yeniden Doğuş Partisi (YDP) şeklinde sıralanıyor.

Seçime katılan siyasi partiler, 2015 yılında Siyasi Partiler Yasası’da yapılan değişiklik ile adaylarını belirlerken %30 cinsiyet kotası uyguladı.

GÜNCEL DURUM VE BEKLENTİ

2013’teki seçimlerde bu barajı aşıp meclise girebilen dört partiden CTP 20, UBP 18, DP 4, TDP de 3 milletvekili ile temsil edilirken, mecliste 5 bağımsız milletvekili de bulunuyor. Anketlere göre seçim sonucunda altı partinin meclise girmesi bekleniyor. En yüksek oyu şu anda iktidarın büyük ortağı UBP’nin alacağı varsayılırken, bir önceki seçimlerde birinci parti olan CTP’nin ikinci parti olması bekleniyor. Meclise ayrıca HP, DP, TDP ve YDP’nin de girmesi öngörülüyor.

KIBRIS SORUNUNA BAKIŞ

Partilerin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çözüm önerileri de ufak farklılıklar taşıyor. CTP, TDP ve TKP-YG müzakerelerin yeniden başlaması, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönünde ısrarlı olurken, UBP ile DP müzakerelerin devam etmesini desteklerken çözümün acil olmadığı görüşünde. HP ise bu konudaki kararını ve yol haritasını belirlemek için Kıbrıs’ın güneyinde de gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin beklenmesi gerektiğini savunuyor.

Tüm bunlara rağmen Kıbrıs sorununa yönelik müzakereleri yürütmekten sorumlu kişi cumhurbaşkanı olduğu için bu süreçte hükümetin doğrudan bir etkisi ve yetkisi yok. Ancak yine de müzakerelerin ilerleyebilmesi açısından hükümet ile cumhurbaşkanının benzer görüşlere sahip olması adanın her iki tarafı için de oldukça önemli. Bununla beraber Kıbrıs’ta müzakere ve çözümün nereye doğru gideceği 28 Ocak’ta Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile belirginleşmeye başlayacak.