KKTC Dışişleri Bakanı doğalgaz krizi sebebiyle İtalya'ya gitti

Kıbrıs’taki doğalgaz krizi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin KKTC’nin hak iddia ettiği parsel ile çakışan 3 numaralı parseli Eni şirketine ruhsatlandırmasıyla başlamıştı.

KKTC Dışişleri Bakanı doğalgaz krizi sebebiyle İtalya'ya gitti

Kıbrıs adasının güneyine sondaj çalışması için giden İtalyan Eni şirketine ait gemilerinin Türk donanması tarafından durdurulmasının ardından İtalyan şirket KKTC Dışişleri Bakanı’nı İtalya’ya davet etti.

Akdeniz’de yaşanan doğalgaz krizi sürerken, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay İtalya’ya gitti. Özersay, Eni şirketi Başkan Yardımcısı ve İtalya Dışişleri Bakanı eski yardımcısı Lapo Pistelli’yle biraraya geldi ve doğalgaz krizinin diplomatik yollardan aşılması için heyetlerle birlikte görüşme yaptı. Özersay’la Pistelli arasındaki görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

İtalya’da gerçekleşen toplantı ile ilgili NTV’ye konuşan Özersay, “İtalyan ENİ şirketi, Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon yataklarında Rumlarla eşit hak sahibi olan Kıbrıs Türk tarafının rızası olmadan bölgede sondaj yapılamayacağını anladı. Şirket tazminat yükü altına girmekten de korktu. İtalya’daki görüşmede uzlaşmaya çok yaklaştık ancak Rumlar anlaşmaya karşı olduklarını İtalyanlar üzerinden bize bildirdi bunun üzerine Türkiye Navtex’i uzattı” dedi.

Kıbrıs’taki doğalgaz krizi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin KKTC’nin hak iddia ettiği parsel ile çakışan 3 numaralı parseli Eni şirketine ruhsatlandırmasıyla başlamıştı. İtalyan Eni şirketi sondaj gemisini 3. Parsele konuşlandırarak sondaj çalışmalarına başlamak istemişti ancak gemi Türkiye’nin savaş gemileri tarafından durdurulmuştu.