'Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir' diyen Diyanet'ten tepkiler üzerine açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'bulûğ çağına girmiş olan kız ve erkek çocuklara dinen nikâh kıyılabileceği'ni savundukları yönünde çıkan haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

'Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir' diyen Diyanet'ten tepkiler üzerine açıklama

İnternet sitesindeki Dini Terimler Sözlüğü’nde 9 yaşına girmiş kız çocuklarının gebe kalabilecekleri ve dolayısıyla dinen evlenebilecekleri yönündeki tanımlamaları infial yaratan Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili yapılan haberlere tepki göstererek kendini savundu.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Terimler Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez” denildi.

Açıklamada, “Kız çocuklarını anne olma ve aile kurma sorumluluğuna sahip olmadan, psikolojik ve biyolojik olgunluğa erişmeden evlendirmek, nikahta rıza ve irade hürriyetini şart koşan İslam dini ile bağdaşmaz. Nitekim Başkanlığımız, tarihi boyunca erken yaşta evliliklere asla onay vermemiştir, vermeyecektir. Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen Din Şuraları ve İl Müftüleri Seminerleri gibi üst düzey toplantıların Sonuç Bildirgelerinde, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmenin asla dini referanslarla desteklenemeyeceği defalarca kayda geçirilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun görüşü de bu yöndedir” ifadelerine yer verildi.

İnternet sitesindeki Dini Terimler Sözlüğü’nde yer alan “Buluğ” ve “Nikah” tanımlamalarındaki skandal ifadelerle çocuk istismarına kapı açtığı açıkça belli olan Diyanet’in, insan aklıyla alay geçercesine, erken yaşta evliliğin dini referanslarla desteklenemeyeceğini belirttiği açıklaması da tepki çekti.

http://gazetemanifesto.com/2018/01/02/sapikligin-merkezi-diyanet-9-yasina-giren-kizla-evlenilebilir/