Kilogramın tanımı değişti

Bilim insanları kilogramı tanımlama yöntemini değiştirdi. Fransa'nın Versailles kasabasında yapılan Ağırlık ve Ölçüler üzerine Genel Konferans’ta, aralarında kilogramın da bulunduğu bir dizi ölçü biriminin tanımı değişti.

Kilogramın tanımı değişti

Bilim insanları kilogramı tanımlama yöntemini değiştirdi. Fransa’nın Versailles kasabasında yapılan Ağırlık ve Ölçüler üzerine Genel Konferans’ta, aralarında kilogramın da bulunduğu bir dizi ölçü biriminin tanımı değişti.

Buna göre, kilogram artık elektrik akımlarıyla tanımlanacak. Kilogramın tanımı 1889’dan bu yana ‘Le Grand K – Büyük K’ adı verilen ve Paris’in dışında güvenli bir kasada saklanan platin ve iridyum bazlı bir külçeyle yapılıyordu. Dünyadaki bütün kilogram ölçüleri de bu külçe ile eşitlenerek tanımlanıyordu.

50’den fazla ülkeden bilim insanının ‘evet’ oyu vermesiyle, kilogram artık elektrik sayesinde tanımlanacak. Bu yolla, Paris’teki külçenin ağırlığında yıllar içinde meydana gelen değişimler nedeniyle ölçü biriminde de sapma yaşanmasının önüne geçilecek.

Konferansta tanımları değiştirilen diğer ölçü birimleri arasında Kelvin sıı ölçüsü, elektrik akımlarını ölçmek için kullanılan amper birimi de de bulunuyor.