Kılıçdaroğlu'ndan İsrail'e karşı üç çağrı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gazze'de düzenlenen katliamın ardından AKP'ye İsrail'e karşı üç adımı atmaya çağırdı

Kılıçdaroğlu'ndan İsrail'e karşı üç çağrı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun gündeminin ağırlık konusunu İsrail’in Gazze sınırında yaptığı katliam oluşturdu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“KANLI PAZARTESİ OLARAK GEÇECEK”

“Filistin halkına yapılan katliamdır, zulümdür. Açıkça kınıyoruz. Bekliyouz ki bütün dünya ayağa kalksın. ABD’de sorunlarını çözemeyen bir başkan, bu kararı aldı. Tel Aviv’den Kudüs’e ABD’nin büyükelçiliği taşındı. Gönül isterdi ki, Trump bu yetkiyi kullanmasın. Ortadoğu’nun kan gölü olmasına teşvik ediyorsunuz. Pimi çekilen bombayı Kudüs’ün ortasına yerleştirdiler. Tarihe kanlı Pazartesi olarak geçecektir. Hiçbir Ortadoğulu Kanlı Pazartesi’yi unutmamalıdır. Siz gelişmiş silahlarla, insanları tarıyorsunuz, bu mudur ahlak? Trump, kendi ülkesinde bilim adamlarına sorsun, nasıl oluyor da Ortadoğu kan gölüne dönüşüyor? Ortadoğu’daki barış silahla olmaz. BM kararlarını tanımıyorum diyorsun, ben istediğimi yaparım diyorsun. İstediğini yaparsan tarihine Kanlı Pazartesi’yi geçirirsin. İnsanlık tarih boyunca seni lanetler. Yazık günah değil mi o insanlara? 70 yıldır mücadele ediyorlar. Bir insanın vatanı için mücadele etmesi kadar doğal ne olabilir? İnsan kendi toprağında mülteci olabilir mi? Ötekileştirilen, ikinci sınıf vatandaş olabilir mi? Kudüs’ü savunmak isteyen insanlara kurşun yağdıranları tarih unutmayacaktır. O çocukların tankları, topları, tüfekleri yok. Sadece slogan atıyor, yürüyüş yapıyorlar. Buna bile tahammülleri yok. Bundan böyle kimse demokrasi dersi vermesin. Onlara bundan sonra sürekli Kanlı Pazartesi’yi hatırlatacağız. ABD yönetiminin Ortadoğu’ya barış getirme şansı yoktur. Kanı ve gözyaşını, ölümleri getirir artık.”

“YAS İLANI DOĞRUDUR”

“3 günlük yas ilan edildi, doğrudur. Türkiye’nin yas tutması kadar doğru bir şey yoktur. Her Filistinli kendi toprağı için mücadele ediyor, her Türk vatandaşı da Filistinli kardeşinin yanında olacaktır. Ortadoğu’daki yaşananlardan sonra Dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcımı 2 kere Filistin’e gönderdim. Yanlarında olduk, olmaya devam edeceğiz.”

SELAHATTİN EYYUBİ HİKAYESİ

“Filistinlileri her yere süreceksiniz, her zulmü yapacaksınız, bir de insanlık dersi vermeye kalkacaksınız. Bunu insanlık kabul etmez. 15 Temmuz 1092, Kudüs düşer. Büyük bir katliam başlar. 2 günlük yağma yapılır. Haravi şu notu düşmüştür; Müslümanların değerleri hiç bu kadar katledilmedi. 1092’den beri Filistinliler kendi vatanlarını savunuyor. 2 Ekim 1182, yine bir Miraç Kandili Gecesi’nde büyük bir komutan Kudüs’ü geri alır. Selahattin Eyubi, hiç kimseye dokunmayacaksınız, İslamiyet barış dinidir der. Kudüs’ten ayrılmak isteyen ayrılabilir der. Biri insani biri vahşi bakış açısıdır. Kimseyi inancından ötürü öldürmemiştir. Asla talana izin vermemiştir. Kutsal sayılan kilisenin yıkılmasına izin vermemiştir. Kudüs’e barış getirmek için Selahattin Eyubi oraya gitmiştir. 21. yüzyılda siz 60 Filistinliyi katlederseniz, dünya buna seyirci mi kalacaktır? Tarih buna not düşmeyecek midir? Müslümanlar için Kudüs elbette kutsal bir yerdir. Kabe’den önce insanlar namaz kılmak için yüzlerini oraya dönerdi. Yahudiler nerede olursa olsun yüzlerini Kudüs’e çevirirler. HZ. İsa’nın Kudüs’te vefat ettiği kabul edilir. Kanlı Pazartesi unutlacak bir gün değildir.”

HÜKÜMET’E ÇAĞRILAR

“Hükümetten ne istiyoruz? 3 günlük yas ilan etti, İsrail hükümetini sert dille eleştirdi gayet güzel. İki şeyi ayırıyoruz, bizim eleştirimiz siyasal iktidarlara. İİT’yi toplantıya çağırdılar, burada kararlar alınıp aynen uygulanmalı. Geçmişte de karar alınıyor ama sonra unutuluyor.

-Kanlı Pazartesi’nin dünyaya unutulmaması için takip edilmesi hükümetten ilk isteğimizidir.

-İkinci isteğimiz, İsrail büyükelçimizi hemen geri çekin. Büyükelçiyi istişare için değil, geri göndermemek üzere geri çekeceksin kardeşim.

-Bir diğer isteğimiz. İsrail ile yapılan onur kırıcı kanunu derhal iptal etmeliyiz, edeceğiz.

Hiçbir eleştiri yapmıyoruz, şimdi eleştiri değil, birlik zamanı. Ortadaki katliamın hesabını bir şekilde sormalıyız. Türkiye bütün gücünü göstermeli. Meclis’e o kanunu geri getirin, tatile getirmeden iptal edelim. Söz veriyorum, ben size bulacağım 20 milyon doları, götürün İsrail’e verin o parayı.”