Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 10 McKinsey sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakan Berat Albayrak'ın anlaşma yapıldığını açıkladığı ABD'li McKinsey şirketi ile ilgili Erdoğan'a 10 soru yöneltti.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 10 McKinsey sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’in yeni yasama yılında partisinin ilk grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaoğlu’nun gündeminde ekonomik kriz ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ABD’li yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey’le anlaşması vardı.

Türkiye’nin ekonomik krizin henüz başında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Henüz mutfaklara yansımadı, çiftçiye tam yansımadı, esnafa tam yansımadı.” dedi.

Kılıçdaroğlu, McKinsey’le yapılan anlaşma için de Erdoğan’a seslenerek 10 ayrı sordu. CHP lideri, “Mckinsey’in hiçbir yetkisi ve fonksiyonu olmayacak, yetkisiz bir şirkete neden milyarlarca para ödeyeceksiniz?” sorusunu yöneltti.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

“LONDRA’YA BERLİN’E ‘BORÇ VERİN’ DİYE YALVARIYORLAR”

Ekonomik krizin sebepleri ne? Türkiye’nin yönetilmemesi. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor.

Türkiye eğer akılcı yönetilseydi, böyle bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmazdı. Kim önlerine geldiyse borçlandılar, tefecilere teslim olan bir iktidarla karşı karşıyayız.

Tefecilerin faizi çok yüksek. Öyle bir noktaya geldik ki tefecinin faizini ödemek için de borçlanıyorlar. Geldiğimiz nokta budur. Londra’ya gidiyorlar, Berlin’e gidiyorlar ne için? Yeniden bize borç verin diye, yalvarıyorlar…Her şeyi dolara bağladılar. Bunların döneminde Türk Lirası ikinci sınıf para. Dolarla ihale yapıyorsun, dolarla kiralar belirleniyor, her şey dolarla… TL’ye döneceksen dolarla yaptığın ihaleleri TL’ye çevir, çeviremez. Birazdan anlatacağım nedenini.

MARTTA BAHARI GETİRECEĞİZ

İğneden ipliğe her şeye yağmur gibi zam geliyor. Beyefendi öfkeleniyor ‘nasıl zam yaparsınız’ diye. Sen elektriğe nasıl zam yapıyorsun, doğalgaza nasıl zam yapıyorsun?

Sorumlu arıyorlar, kim yapıyor bunları? Dış güçler. 16 yıldır memleketi dış güçler mi yönetiyor?

Kışı göreceğiz, karamsar bir kış geçireceğiz. Martta bu ülkeye baharı getireceğiz hep beraber.

YEP: 16 YILDA BOZDULAR 3 YILDA DÜZELTECEKLER

YEP’i açıkladılar, 16 yılın sonunda yeni ekonomi programı. 16 yılda bozdular, 3 yılda düzeltecekler. Yüksek enflasyona artık alışacağız, işsizlik, vergiler artacak, devlet daha az yatırım yapacak. Ekonomide durgunluk olacak. YEP’in özeti budur.26 milyar dolar Türkiye dışarıya para ödemeli yıl sonuna kadar. Bir de 12 milyar dolar cari açık var. 38 milyar dolar para lazım. Bu memleket bu hale gelecek memleket miydi?

Seneye ödenecek faiz 124 milyar lira. 2020’de 156 milyar lira faiz ödeyecekler. 2021’de 180 milyar lira faiz ödeyecekler. Çalışacağız, koşturacağız, faizleri ödeyeceğiz. İşçisi, emekçisi, yeni doğan çocuğu hepsi tefeciler için çalışacak. ,

“İSRAF GÜNAHTIR AMA O İTİBAR OLARAK GÖRÜYOR”

Değerli arkadaşlar, bu krizin faturası kime çıkıyor? Aslında hepiniz biliyorsunuz. Krizden kim etkilenir? Türkiye’de 3 grup var. Saray, sarayın çevresi, halk.

Sarayda kriz yok, her türlü yemini ederim sarayda kriz yok, ejder meyvesi var, smoothie var. Ev kirası yok, elektrik parası yok, doğalgaz parası yok. Erdoğan “Kriz mıriz yok” diyor, doğru diyor.
Her türlü israfı yapabilirsin, her türlü israf aynı zaman da itibardır diyor. İsraf günahtır, ama o itibar olarak görüyor.

Havuz medyası var, bu medyadan hiç şikayet gelmez. Çünkü hepsi beslenirler. Talimat gelir, şöyle yazacaksınız diye. Saraya koşulsuz itaat bunların temel kuralıdır. Onlar için kriz söz konusu değil.

Krizden kim etkilenir? İşçi, emekli, memur… Bunların maaşları arttı mı? Hayır.

ERDOĞAN’A 10 SORU

Benim Erdoğan’a 10 sorum var. Eğer dinliyorsa not alsın. Not almaktan acizse kendisine bu soruları göndereceğim.

Erdoğan’a göre yaşadığımız krizin sorumlusu dış güçler mi?

Ezanımıza bayrağımıza saldırıyorlar dediklerinden para istemeyi bu millete nasıl anlatacaksınız?

Türkiye’de Mckinsey’in yapacağını yapacak kuruluş yok mu?

Devletin tüm mali bilgilerini ezanımıza saldıranlara nasıl teslim edeceksiniz?

McKinsey’e bu işi ihale ile mi tavsiye üzerine mi verdiniz?

Bu şirketi size kim önerdi?

Bu anlaşmanın tutarı, kapsamı ve süresi nedir?  Bunları açıklayacak mısınız?

Mckinsey’in hiçbir yetkisi ve fonksiyonu olmayacak, yetkisiz bir şirkete neden milyarlarca para ödeyeceksiniz?

McKinsey ile yapılan anlaşma devleti bir şirket gibi yönetme anlayışı mıdır?

Mckinsey’in raporlarını kamuoyuna açıklayacak mısınız?