'KHK ile düzenleme bitiyor' yalanı

OHAL kapsamında KHK’larla yasal düzenleme sınırlandırılacağı belirtilirken, AKP'den 'acil ihtiyaç durumunda' yetkinin kullanılmaya devam edileceği açıklaması geldi.

'KHK ile düzenleme bitiyor' yalanı

AKP ve Meclis kaynakları, ihraç ya da göreve iade gibi tedbir kararnameleri dışında yasal düzenleme gerektiren KHK çıkarılmayacağını belirtti. Ancak yetki ‘ihtiyaç halinde’ kullanılmak üzere hep el altında tutulacak.

Bakanlıkların KHK süreçlerinde görev alan “kanunlar-kararlar bürokratları”na da sözlü olarak, “Yasama kararnamesi çıkarılmayacak, ihtiyaçlarınızı ‘tasarı taslağı’ olarak hazırlayın” talimatı verildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Şu ana kadar 9 tane daha Kanun Hükmünde Kararname kanunlaşarak Cumhurbaşkanlığı’na yollanıp sonra yayınlanacak. Yayınlanmasıyla birlikte bu KHK’lar hukuk denetimine açılmış olacak. Bu gecikmeli ama önemli bir kazanımdır” dedi.

“HER ZAMAN KULLANILABİLİR”

Ancak Gazete Habertürk’ten Saliha Çolak‘a yeni durumu değerlendiren Meclis yetkilileri, sözlü olarak ilgililere bildirilen yeni KHK düzeniyle ilgili yazılı bir düzenleme ya da talimat olmadığı için, acil ihtiyaç durumunda bu yetkinin her zaman kullanılabileceğini ancak bugün için yasama kararnamelerine son vermek şeklinde siyasi irade geliştiğini belirtti.

OHAL ilanının ardından çıkarılan kararnamelerle kamu emekçilerinin ihraçlarından kış lastiği zorunluluğuna, hâkim ve savcılara zamma, pilotlara uçuş tazminatından cezaevi personeline yıpranmaya ve Yargıtay- Danıştay üyelerine milletvekili benzeri tedavi hakkına kadar çok değişik konularda yasal düzenlemeler yapılmıştı. Kararnamelerle birçok kurum, kuruluş, şirket, üniversite kapatılmış, dernek ve meslek örgütlerinin faaliyetlerine son verilmişti.