ABD memnuniyetini dile getirdi: Kerkük petrolü 1 yıl aranın ardından Türkiye üzerinden akacak

Irak'ın Kerkük kentinden çıkarılan ham petrolü, 1 yıl aradan sonra yeniden Ceyhan Limanı üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

ABD memnuniyetini dile getirdi: Kerkük petrolü 1 yıl aranın ardından Türkiye üzerinden akacak

Irak’ın Kerkük kentinden çıkarılan ham petrolü, 1 yıl aradan sonra yeniden Ceyhan Limanı üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

Böylece, Irak’ın Kerkük kentindeki petrol kuyularından çıkarılan ham petrol, yaklaşık 1 yıl aradan sonra yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, petrol sevkiyatının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) boru hattı ve Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Kerkük’ten petrol sevkiyatı neden durmuştu

IKBY bağlı Peşmerge güçleri, Haziran 2014’te Kerkük’ü terör örgütü IŞİD’in saldırılarından koruma gerekçesiyle Irak ordusunun boşalttığı bölgelere konuşlanmıştı.

Kerkük ve petrol yatakları yaklaşık 3 yıl boyunca IKBY’nin denetiminde kalmış, IKBY’nin 25 Eylül 2017’de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere operasyon düzenlemişti.

Merkezi hükümet, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde kontrolü sağladıktan sonra IKBY, boru hattıyla Ceyhan Limanı’na gönderilen Kerkük’ün ham petrol sevkiyatını da askıya almıştı.

ABD MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak’ın Kerkük bölgesindeki kuyulardan çıkarılan petrolün yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlamasından ve Bağdat ile Erbil arasında varılan anlaşmadan memnuniyet duyduklarını belirtti.

McGurk, sosyal medya hesabından “Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşma kapsamında Kerkük petrolünün Ceyhan ve uluslararası pazarlara ihracatının yeniden başlaması yönünde güzel haberler geliyor” açıklamasında bulundu.