"Kendini hukukun üstünde gören Diyanet kapatılmalıdır"

İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil: Kendini anayasa ve hukukun üstünde görmeye başlayan bu kurum kapatılmalıdır.

Bilindiği gibi Diyanet skandal fetvalarına bir yenisini daha ekleyerek, kız çocuklarının 9 yaşına geldiğinde evlenebileceğine ve hamile kalabileceğine ilişkin cevaz vererek, çocuk istismarının önünü bir kez daha açmış oldu. Özellikle AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinde, istismar vakalarında ciddi bir artış görülürken, toplum alan bu gerici dayatmalar nedeniyle adeta nefes alınamaz bir hale getirildi.

Diyanet’in skandal fetvasına ilişkin, bu gerici dayatmaya karşı mücadele edeceğini deklere eden ve Türkiye’nin dört bir yanında örgütlenen İlerici Kadınlar Derneği’nin görüşlerine başvurduk.

Diyanet’in uzunca bir zamandır, amacının dışında hareket etmekte olduğunu belirten İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil konuya ilişkin şunları kaydetti;

“Diyanet, AKP iktidarı ile birlikte toplumun gericileştirilmesinin en yetkili kurumu haline geldi. Hazineden aldığı devasa bütçe, iktidardan aldığı destek ve güç ile anayasayı ve hukuku hiçe sayan şer-i hukuku tesis etmeye çalışan bir kurum haline geldi. Daha önce de bir babanın öz çocuğuna şehvet duymasına normal diyen, bir erkeğin eşini mektup, sms ve internet yolu ile boşayabileceğine dair fetva veren bu kurumun açıklamaları bizi şaşırtmıyor. Dün gündeme gelen 9 yaşında kız çocuklarının ve 12 yaşında erkek çocuklarının nikah kıyabileceklerini ifade eden açıklamaları nasıl bir toplumsal yapı ve iktidar istediklerini net olarak ortaya koymuştur.Çok açık şerri hükümlere dayalı bir yönetim istemektedirler. Mevcut iktidar ise kendi söyleyemediklerini bu kuruma söyleterek toplumun tepkilerini ve reflekslerini sınamaktadır.Geçtiğimiz günlerde Diyanetin boşanma konusunda ki fetvasına Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın ”biz diyanetin fetvalarına anayasaya uygun mu diye bakmayız, dinen uygun mu diye bakarız’ şeklinde ki açıklamaları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasal bir kurum olmaktan çıktığının beyanıdır. Kendini anayasa ve hukukun üstünde görmeye başlayan bu kurum kapatılmalıdır.”