Kelepir 'TC vatandaşlık hakkı’: Ver parayı, al vatandaşlığı

Yabancıların vatandaşlık hakkı için önkoşul olan 1 milyon dolarlık konut alma şartı, 300 bin dolara iniyor.

Kelepir 'TC vatandaşlık hakkı’: Ver parayı, al vatandaşlığı

Ekonomik krizin etkisini gösterdiği ve inşaat sektöründen gelen sıcak paranın azalmasıyla birlikte AKP, ekonomide yeni yollar deniyor. Yabancıların vatandaşlık hakkı için önkoşul olan 1 milyon dolarlık konut alma şartı, 300 bin dolara iniyor.

Sabah’ın haberine göre Mayıs ayında çıkması beklenen Torba Yasa’ya eklenecek maddeler arasında vatandaşlık haklarının değiştirilmesi de yer alıyor. Buna göre, yabancıların vatandaşlık hakkı için ön koşullardan bir tanesi olan 1 milyon dolarlık konut alma şartı esnetilerek 300 bin dolara indirilecek.

İddiaları değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Bu gelişme hem Türkiye ekonomisine hem de emlak sektörüne çok ciddi bir katkı yapacak. 1 milyon dolar ve üzerindeki konutlar pazarın yüzde 2-3’ü kadar. Yaptığımız araştırmalara göre yabancı 100-300 bin dolar aralığında konutları seçiyor” diye konuştu.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise konuyla ilgili yaptığı yorumda, Türkiye’de yıllık olarak yabancıların yaptığı gayrimenkul satışının 4.6 milyar dolar olduğunu, Londra’da ise bu rakamın 48 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bunu 20 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi.

Geçtiğimiz yıl da değişmişti

2 milyon dolar yatırım ya da 1 milyon dolarlık ev alana başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verilmesinin yolu geçtiğimiz yıl açılmıştı.

12 Ocak 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapan” yönetmeliğe göre en az 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı yapan ve bu durumu Ekonomi Bakanlığı’nca tespit edilen veya en az 1 milyon dolarıyla taşınmaz alan ve bunu 3 yıl boyunca satmayacağını taahhüt eden şahıslar, Bakanlar Kurulu kararı gereğince Türk vatandaşı olabiliyor.