KDHC ve Güney Kore liderlerinden ortak açıklama: Artık savaş olmayacak

KDHC lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in, bugün bir araya geldi

KDHC ve Güney Kore liderlerinden ortak açıklama: Artık savaş olmayacak

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in, bugün bir araya geldi. İki lider, yaptıkları ortak açıklamada “Artık Kore Yarımadası´nda savaş olmayacak. Savaş bitmiştir” dedi.

İki lider bugün “ateşkes köyü” olarak anılan Panmunjom’un Güney Kore’ye ait bölümünde bulunan “Barış Evi”nde yerel saatle 09:30’da (TSİ 03:30) bir araya gelmişti.

KDHC ve Güney Kore liderleri, Yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesinde anlaştı.

Yapılan açıklamanın yer aldığı “Panmunjom, Kore Yarımadası´nda Barış, Refah ve Birliktelik Bildirgesi” belgesi iki ülke arasında bir gündür süren toplantılar ve iki liderin 30 dakikalık özel bir görüşmesinin ardından yayımlandı.

“BARIŞI VE REFAHI EKİYORUZ”

İki lider ateşkes köyünde barış için çam ağacı dikti. İki lider çam fidanın köklerine ülkelerinden getirilen toprakları serpti ve yine ülkelerinden getiren ayrı sularla fidanı suladı. Fidanın dikildiği yerin yanına ise “Buraya barışı ve refahı ekiyoruz” yazılı bir anıt taşı koyuldu.

Japonya sömürgesi dönemini izleyen 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı’nda bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk KDHC  lideri olan Kim, ziyaretçi defterine “Yeni bir tarih başlıyor” diye yazdı.