Kapitalizmle nereye kadar: Küresel servetin yüzde 82'lik bölümü, nüfusun sadece yüzde 1'lik diliminin cebine gidiyor

Yayınlanan rapor, patronların çıkarlarına hizmet eden sömürü düzeninin neden yıkılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kapitalizmle nereye kadar: Küresel servetin yüzde 82'lik bölümü, nüfusun sadece yüzde 1'lik diliminin cebine gidiyor

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Oxfam, kapitalizmin geldiği son noktayı yayınladıkları bir raporla belgeledi. Yayınlanan rapora göre küresel gelir adaletsizliğin, 2017 yılında daha da artarak küresel servetin yüzde 82’lik bölümünün sadece yüzde 1’lik kesiminin cebine gittiği ifade edildi.

Küresel kapitalizm, dünya halklarına ve işçi sınıfına yoksulluk, sefalet ve sömürüden başka herhangi bir alternatif sunamazken, kapitalist ekonomi modelini sürdürmeyi hedefleyen kimi akademisyenler, ekonomistler ve araştırmacılar, kapitalizmi “sürdürülebilir” kılmanın yollarını arıyorlar.

Küresel kapitalizmin günümüzde ulaştığı aşamanın “sürdürülebilir” olmadığı fikrinden yola çıkarak kapitalizmi sürekli kılmak adına yeni formüller arayan kapitalistlerin yaptığı çalışmaların başında İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Oxfam’ın çalışmaları başı çekiyor. Oxfam’ın son olarak yayınladığı rapor, küresele kapitalizmin günümüzde geldiği sömürü seviyesini gözler önüne seriyor.

Oxfam’ın son olarak yayınladığı rapor, günümüz kapitalizminin eşitsizliği ve gelir adaletsizliğinin ne boyutlara ulaştığını göstermesi açısından ibret verici bir belge. Yayınlanan rapora göre zenginler ve yoksullar arasındaki ekonomik uçurum her geçen ay ve yıl daha artmakta. Küresel servetin yüzde 82’lik dilimi, dünya nüfusunun toplamının sadece yüzde 1’lik kesiminin cebine giriyor.

Yayınlanan rapordaki aynı zamanda dünyadaki yoksul yüzde 50’lik kesimin gelirinde herhangi bir artış gözlemlenmediği de belirtiliyor.

Yayınlanan rapor, bu akıl dışı ve patronların çıkarlarına hizmet eden sömürü düzeninin neden yıkılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.