Kamuda türban ve sakal yasağına karşı çıkan imam kovuldu

Özbekistan'da bir imam, kamuda türban ve sakal yasağının kaldırılmasına yönelik talebinden ve bu konudaki eleştirisinden dolayı görevinden alındı.

Kamuda türban ve sakal yasağına karşı çıkan imam kovuldu

Özbekistan’da görevli bir imam, Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’den kamuda türban ve sakal yasağının kaldırılmasına yönelik talebinden ve bu konudaki propagandasından dolayı görevinden alındı.

Özbekistan’da, 2016 yılında iktidara gelen Şevket Mirziyoyev, uygulamış olduğu neoliberal ekonomi politikaları ve siyasi reformlar kapsamında dini sembollerin kamuda yer almasına yönelik kısıtlamaları kaldırmıştı. Fakat Mirziyoyev, kamuda dini kıyafet yasağını kaldırmaktan vazgeçti.

Reuters’ın bildirdiğine göre; Özbekistan’da geçen ay, okullarda kadınların başörtüsü takmasını yasaklayan bir kararname çıkarıldı. Bu yasağın, tartışma yarattığı ifade edilirken, bir imam kişisel Facebook hesabı üzerinden bu yasağı eleştirmesinden sonra görevden alındı.

“Kamuda ve çocuklara dönük türban ve sakal konusundaki baskıyı” eleştiren Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Ominia Camisi imamı Fazliddin Parpiyev Parpiyev, 10 Eylül’de, Müslüman Yönetim Kurulu tarafından görevden alındığını duyurdu. Parpiyev, yaptığı propagandadan dolayı pişman olmadığını belirtti.