'Kamu müteahhitleri batmak üzere, özel sektör projeleri durdurdu'

Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle inşaat patronlarının çoğunun projelerini durdurduğu öğrenildi.

'Kamu müteahhitleri batmak üzere, özel sektör projeleri durdurdu'

Döviz kurundaki dalgalanmayla birlikte maliyet kalemlerinde fiyat artışları yaşayan inşaat patronları projelerini durdurup AKP’den ‘fiyat farkı kararnamesi’ istedi.

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, artış nedeniyle kamuyla çalışan müteahhitlerin yakın dönemde yaptığı anlaşmaları feshetme yoluna gittiğini söylerken, özel sektör firmalarının yüzde 70’nin ise projelerini durdurduğunu açıkladı. Tellioğlu kamu müteahhitleri için acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ çıkarılması gerektiğini söyledi.

DÜNYA Gazetesi’nden Leyla İlhan‘ın haberine göre, Tellioğlu, demir fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “15 ay ay önce yapacağımız proje için demirin tonunu 1500 TL’den aldık. Üç ay sonra başladığımızda ise 2 bin TL olmuştu. Ramazan’dan önce 3 bin TL idi. Ancak döviz kurlarındaki artışla birlikte bugün tonu 4 bin 500’ye geldi” dedi.

Tellioğlu, inşaat sektörünün her kademesinde inşaat demirinin kullanıldığına dikkat çekerek “Demirde ortalama bir yılda yüzde 100’ü aşan bir zam söz konusu. Bir binada sadece demir ve ona bağlı ürünlerin maliyeti ortalama yüzde 10. Buna çimento, kablo, elektrik aksamı, alüminyum eklendiğinde bunların bir yapı içinde oluşturduğu maliyet ise yüzde 40. Ortalamada ise bu ürünlere yüzde 50 zam yapıldı” diye konuştu.

Özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerin “zor durumda” olduğunu söyleyen Tahir Tellioğlu, son bir yıldan bu yana sadece demir ve çimentoya yapılan zammın yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu belirterek, “Kamu müteahhitleri batmak üzere. Onlara acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ gerekli” dedi.