Kalın’dan Afrin açıklaması: Rusya ile koordinasyon müttefiklere sırt dönmek değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan Afrin'e ilişkin ‘ne şiş yansın, ne kebap’ açıklaması.

Kalın’dan Afrin açıklaması: Rusya ile koordinasyon müttefiklere sırt dönmek değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulunu. Kalın, “Rusya ile koordineli olmak diğer müttefiklerinize sırtınızı döndüğünüz anlamına gelmez” diye konuştu.

Afrin Operasyonu sırasında başta ABD olmak üzere uluslararası koalisyon ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Menbiç’e yönelik bir operasyon olasılığına ilişin yaptığı açıklamada, bu konuda ABD hükümetiyle önceki yıllarda da iletişimde bulunduklarını ve son 3-4 haftadır yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini ve PYD/PKK’lilerin Fırat’ın doğusuna geçmesi konusunda ana çerçevenin belirlendiğini belirtti.

Kalın, “Menbiç bir Kürt kenti değil, büyük oranda Arap kenti. Rakka operasyonunda önemli olabilir ama Rakka operasyonu bitti ve DEAŞ bu alanda büyük oranda silindi. Onların (PKK/PYD) burada kalmasına gerek kalmadı. Türkiye sınırına karşı bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.

“PKK, BM ve ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınıyor. Eğer teröre karşı mücadelede samimi iseler Türkiye’nin sınırlarını bu terörist unsurlardan arındırmasını desteklemeliler” diye konuştu.

“Yağmalama iddialarını ciddiye alıyoruz”

Türkiye’nin operasyonun başından itibaren amaçları konusunda şeffaf davrandığını iddia eden İbrahim Kalın, evlerin yağmalanmasına ilişkin dile getirilen iddiaları ciddiye aldıklarını ve konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Bazı grupların verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini belirten Kalın, Türkiye’nin Afrin operasyonunun asıl amacının ilçe halkının güvenliğini sağlamak olduğunu iddia ederek, söz konusu olayların ciddi şekilde incelendiğini, halkın güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.