Kadınlar 25 Kasım'a çağırıyor: Gericiliğe, yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyi büyütüyoruz

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde İlerici Kadınlar Derneği (İKD) başta İstanbul'da yapılacak basın açıklaması olmak üzere bir dizi ilde düzenleyeceği etkinliklere çağırıyor.

Kadınlar 25 Kasım'a çağırıyor: Gericiliğe, yoksulluğa, şiddete karşı mücadeleyi büyütüyoruz

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Antalya, Gaziantep, İstanbul ve Sakarya’da düzenleyeceği etkinlikler için çağrıda bulundu.

İKD İstanbul Şubesi 25 Kasım günü İstanbul’daki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenleyecek. 25 Kasım Pazar günü saat 14:00’da yapılacak basın açıklaması için çağrı metni yayınlayan İKD ” Bu mücadelede yanımızda olan bütün dostlarımızı,ilerici kadınları ve basın emekçilerini 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına çağırıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İKD’nin çağrısı şöyle:

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRIMIZDIR!

Ülkemizde her üç günde ortalama iki kadın cinayeti işleniyor. Kadınlar kamusal alanda tekmeleniyor, en yakınları tarafından şiddete uğruyor, taciz ediliyor. Gericilik ve yoksulluk kıskacındaki kadınlar şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor. Son 16 yılda artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet tesadüf olarak değerlendirilemez. AKP
iktidarı boyunca uygulanan gerici politikalar, kadını ikincilleştiren açıklamalar, kadın düşmanı vaaz ve fetvalar toplumsal algıda kadın kimliğini zayıflatıyor, kadınlar hedef haline getiriliyor.

AKP döneminde kadına yönelik şiddet korkunç boyutlara ulaştı. 2002-2017 Ocak ayı tarihleri arasında toplam 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi. İlgili bakanlıkların istatistik yayınlamama ısrarı nedeniyle basına yansıyan haberlerden derlenen verilere göre işlenen bu cinayetlerin en az yarısı aile içi şiddet sonucu gerçekleşiyor. 2002-2017 yılları arasında aile içi şiddet sonucu en az 7000 kadın cinayeti işlendi. Bugün kadına yönelik şiddeti önlemek hamasi söylemlerin ötesine geçmeyi gerektirmektedir.

Kadınları aşağılayan her türlü söylem, yayın ve propaganda nefret suçu kapsamında değerlendirilmelidir.
– Basın yoluyla yapılan kadınları aşağılayıcı yayınlar yasaklanmalı ve cezai yaptırım
uygulanmalıdır.
– Kadın cinayetlerinde, kadına yönelik şiddet ve istismar davalarında tahrik ve iyi hal indirimlerine son verilmelidir.
– Türkiye’nin taraf olduğu ve İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen; “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi” sözleşmesinin gerekleri yerine getirilmelidir
– Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük hazırlanan 6284 sayılı yasa etkin şekilde
uygulanmalıdır.
Gericiliğe, yoksulluğa, şiddete boyun eğmiyoruz, mücadeleyi büyütüyoruz.
Bu mücadelede yanımızda olan bütün dostlarımızı,ilerici kadınları ve basın
emekçilerini 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele
Günü dolayısıyla gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına çağırıyoruz.
Tarih; 25 Kasım 2018 Pazar
Saat; 14:00
Yer; Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü Önü
Adres;Alemdar Mh., Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. No:10 Cağaloğlu/İstanbul

İlerici Kadınlar Derneği (İKD)’nin 25 Kasım takvimi

İSTANBUL: İKD İstanbul 25 Kasım Pazar günü saat 14.00’da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü Önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Ayrıca aynı gün saat 15.30’da Kadıköy ve Beşiktaş ilçelerinde de bildiri dağıtımı yapılacak.

ANTALYA: İKD Antalya Şubesi , 25 Kasımda North Country (Tek Başına) isimli film gösterimi düzenleyecek ardından bir söyleşi gerçekleştirerek kadınlar ile buluşacak.

Yer: Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, Antalya 100.yıl Merkez Şubesi, 100.yıl cad. 86.sok Şengün apartman büro kat:1

Saat: 14.00

SAKARYA: İKD Sakarya Şubesi, 25 Kasım Pazar günü gericilik ve yoksulluğun körüklediği kadına yönelik şiddeti konuşmak için Toz Bezi adlı film gösteriminde buluşuyor.

Yer: İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası, Atatürk Lisesi karşısı, VİB yazıhanesi üstü, Adapazarı/ SAKARYA

Saat: 17:00

GAZİANTEP: İKD Gaziantep Şubesi 25 Kasım Pazar günü kadınların, kadına yönelik şiddete karşı mücadele başlıklarını konuşacakları etkinliğe çağrı yaptı.

Yer: İKD Gaziantep Şubesi, İstasyon Caddesi, Veliç İş Hanı, Kat: 1 GAZİANTEP

Saat: 14:00