JP Morgan KDV indirimini değerlendirdi: Kırılgan yatırımcının hislerini incitecek

ABD’li dev bankacılık kuruluşlarından birisi olan JPMorgan Chase, indirim kararının iç talebin zayıflaması sebebiyle alındığını belirtti ve "kırılgan yatırımcı hislerini inciteceği" yorumunda bulundu.

JP Morgan KDV indirimini değerlendirdi: Kırılgan yatırımcının hislerini incitecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı KDV ve ÖTV indirimini değerlendiren ABD’li dev bankacılık kuruluşlarından birisi olan JPMorgan Chase, indirim kararının iç talebin zayıflaması sebebiyle alındığını belirtti ve “kırılgan yatırımcı hislerini inciteceği” yorumunda bulundu.

JPMorgan değerlendirmesinde, yıl sonuna kadar geçerli olacak vergi indirimleri için enflasyon ve mali dengeye etkisinin sınırlı olacağını yazdı.

Mart ayında yapılacak yerel seçimler nedeniyle vergi indirimlerinin üç ay daha uzatılabileceği değerlendirmesinde bulunan kuruluş, vergi indiriminin diğer sektörlerde de uygulanacak şekilde genişletilmesi ‘riskinin’ de bulunduğunu yazdı.

JPMorgan, Bakan Albayrak’ın açıklamasının, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın konuşmasından “yalnızca saatler sonra” yapıldığını vurgulayarak, “bu çelişkili mesajlar siyasi güvenilirliğe zarar veriyor” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya daha sıkı politikalar izleneceği mesajını vermişti.

JPMorgan değerlendirmesinde vergi indirimlerinin tek başına mali bütçeyi ve enflasyonu etkileyecek güçte olmadığı; “kırılgan yatırımcı hislerini inciteceği” yorumları yer aldı.

Açıklamada ek olarak, kuruluşun ihtiyatlı tedbirlerin kısmi düzelmeye yol açtığı ve bu yolda ilerlenmeye devam edilmesi tavsiyesi yer aldı.