John McCain: Bir savaş suçlusu ve emperyalist haydut

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Arizona Eyaleti Senatörü ve eski Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından John McCain geçtiğimiz Cumartesi günü 81 yaşında öldü. McCain öldü ama emperyalist ABD adına insanlığa karşı işlediği suçlar peşini hiç bırakmayacak

John McCain: Bir savaş suçlusu ve emperyalist haydut

TAYLAN YILMAZ

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Arizona Eyaleti Senatörü ve eski Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından John McCain geçtiğimiz Cumartesi günü 81 yaşında öldü. McCain öldü ama emperyalist ABD adına insanlığa karşı işlediği suçlar peşini hiç bırakmayacak.

Vietnam ‘kahramanı’ McCain

ABD’nin Vietnam’a yönelik emperyalist müdahalesine bir donanma pilotu olarak katılan McCain’in uçağı 1967 yılında Hanoi semalarında düşürüldü ve McCain 1973 yılına kadar ABD’ye dönemedi. Amerikan basını ve siyasetçileri tarafından ‘kahraman’ diye adlandırılan McCain, uçağı düşürüldüğü sırada Vietnamlılara ait bir ampul fabrikasını bombalıyordu. McCain’in uçağının Vietnam’da düşürüldüğünü ve yaklaşık 5 yıl boyunca ABD’ye dönemediğini her yerde okuyabilirsiniz ancak uçağının bir sivil hedefi bombalarken düşürüldüğü detayı yer almaz.

1973 yılında ülkesi ABD’ye dönen McCain, ilk önce 1981’e kadar donanmanın Senato irtibat subayı olarak çalıştı. Daha sonra da Arizona’ya taşınarak 1982 yılındaki seçimleri kazandı ve Senato üyeliğine seçildi. McCain’in siyasete yönelmesinde ABD’deki popülaritesi de önemli bir rol oynadı.

(Harita: McCain’in ABD tarafından askeri olarak müdahale edilmesi gerektiğini belirttiği ülkeler)

McCain siyaset hayatına başladıktan kısa bir süre sonra -savaş kahramanı statüsünden de ayrıcalıklı bir şekilde faydalanarak – ABD’nin emperyalist politikalarını desteklemekte kalmadı, bu politikaları bizzat sahada uyguladı.

Yugoslavya: 1999 yılında ABD ve NATO’nun, Sosyalist bloğun çözülüşünü de fırsat bilerek Yugoslavya’ya yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonda yine McCain’in onayı vardı. Bu operasyonda da yine üniversiteler, hastaneler, enerji santralleri, köprüler, fabrikalar ve demiryolları gibi sivil hedefler bombalandı. Yugoslavya’nın parçalanması ABD / NATO’nun iştahını daha da kabarttı ve bir çok emperyalist askeri operasyonun öncüsü oldu.

Irak: 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetiminin ‘Terörizmle Savaş’ kavramsallaştırması çerçevesinde Ortadoğu’ya yönelik emperyalist saldırganlığı yükseltme kararının hararetli savunucularından McCain, yüzbinlerce kadın ve çocuğun katledildiği Irak’ın işgalini onaylayanlar arasındaydı. 2008 yılında The New York Times gazetesinde yayınlanan bir yazıda (tamamı İngilizce olarak buradan okunabilir aktarılanlara göre İran, Irak ve Suriye’nin ‘terörizmi’ desteklediğini belirten McCain, ilk hedefin Irak olduğunu belirtiyor.

Libya: Kaddafi’ye yönelik ABD / NATO operasyonunun başlamasından bir süre sonra Bingazi’ye bir ziyaret gerçekleştiren McCain, Kaddafi’ye karşı savaşan militanları kahraman olarak nitelendirmişti. McCain, Libya’ya yönelik ABD / NATO operasyonu henüz başlamadan, askeri operasyonun lehinde lobicilik yapıyordu. Aradan yıllar geçti, ‘diktatör’ Kaddafi devrildi. Şimdi o Libya’da, Orta Çağ gericiliğini aratmayacak şekilde köle pazarları kuruluyor, insanlar satılıyor. McCain, kahramanlarının eserleriyle ne kadar övünse yetmez.

Suriye: Öte yandan McCain, sözde ‘Arap Baharı’nın Suriye ayağında cihatçı teröristlere verdiği destekle de biliniyor. 2013 yılında Şanlıurfa’da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarıyla görüşen McCain, ÖSO militanlarının desteklenmesi için ABD’ye çağrı yapmıştı.

Liste uzar gider ancak kritik nokta şudur: McCain’e bak, emperyalizmi gör.

McCain’in ölüm haberini aldığımız bu günlerde, Suriye Ordusu ve müttefikleri, cihatçıların elinde kalan son bölge olan İdlib’e yönelik operasyon hazırlıklarını sürdürüyorlar. Assad Curse* olsa gerek. Emperyalist sistem yeni McCain’ler yetiştirecek ama tarih sahnesinde McCain’ler hep kaybetti, yine kaybedecekler…

* Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı iktidardan indirmeye çalışan kim varsa hepsi ya öldü ya da kendi koltuklarından oldu. Bu nedenle son dönemde ‘Assad Curse’ (Esad Laneti) şeklinde bir kavram mevcut.