İzmir'de tropikal fırtına alarmı

İzmir, tropikal fırtına uyarılarına karşı kırmızı alarm vererek, teyakkuza geçti. 

İzmir'de tropikal fırtına alarmı

İzmir, tropikal fırtına uyarılarına karşı kırmızı alarm vererek, teyakkuza geçti.

İtfaiye su baskınlarına karşı tahliye pompalarını kurarken, İzmir Valiliği de kriz masası oluştarak 17 maddelik önlemler listesi hazırladı. Çeşme’de ise personel izinleri iptal edildi, Kuşadası’nda teknelerin açılması yasaklandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Yunanistan üzerinden gelecek tropikal fırtınaya hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı. İtfaiye Daire Başkanlığı, su baskını riski nedeniyle, kimi alt geçitlere su çekme pompalarını yerleştirdi. Su baskınlarının risk oluşturacağı bölgelere ise itfaiye araçları konuşlandırıldı.

Çeşme Belediyesi de fırtınaya karşı önlem olarak tüm personelinin izinleri iptal etti. Belediyenin sosyal medya hesapları ve gönderilen kısa mesajları ile yurttaşlar da uyarıldı. Özellikle tabelaların ve tentelerin bağlantı noktalarından sağlamlaştırılması istenrken, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Bütün birimlerimizde çalışan arkadaşlarımız, sahip olduğumuz tüm araçlarla birlikte hazır olarak bekliyoruz. Biz zaten günler öncesinden kış hazırlıklarımızı yapmıştık, mazgalları giderleri temizlemiştik. Ben ve ekibim iki gün boyunca belediyede olacağız” dedi.

İZMİR’DE DE KIRMIZI ALARM VERİLDİ

İzmir Valiliği İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde oluşturulan kriz masasında ise 17 maddelik önlem ve uyarı listesi hazırladı. ‘Çok ivedi” mührü ile kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen resmi yazıda, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin izinleri 2 Ekim tarihine kadar iptal edildiği belirtildi.

Önlem ve uyarı maddeleri ise şöyle:

“Müdahale için tüm araç ve gereçler hazırlanacak, personel donanımlı olarak hazır bekleyecek. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü halkı aralıksız bilgilendirecek. Fırtınanın elektrik hatlarını, haberleşme sistemlerini etkileyebileceği düşünüldüğünden ilgili kurumlar gerekli tedbirleri alıp hazırlıklı olacak. Büyük endüstriyel kuruluşların aldıkları acil durum planları incelenecek, test edilecek ve gerekli görüldüğünde revize edilecek. Olması muhtemel su taşkınlarına karşı DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumlar gerekli önlemleri alacaklar. Özellikle kıyıdaki teknelerin karaya çekilmeleri için İzmir, Aliağa, Çeşme, Dikili liman başkanlıkları gerekli tedbirleri alacaklar. Gündelik hayat fırtınanın etkili olmadığı zamana göre ayarlanmalı. Balkon ve çatılarda sabitlenmemiş tehlike yaratabilecek malzeme ile eşyaların güvenli hale getirilmeleri gerekmekte. Kapı pencerelerin özellikle evin rüzgar alan tarafındakilerin kapalı tutulması, emniyetli halde bağlanması gerekmekte. Araçlar, varsa, garaja park edilmeli, yoksa bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzağa park edilmeli. Bacalar uzun ve kötü durumdaysa sağlamlaştırılmalı. Fırtına sırasında mümkün olduğu kadar içeride kalınmalı. Fırtına sırasında hasar oluşursa onarmak için hemen dışarıya çıkılmamalı. Dışarıya çıkıldığında bina ve ağaçlardan uzak durulmalı. Girip çıkılırken kapılar kapatılmalı. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıldığında özellikle köprü ve viyadüklerde dikkatli olunmalı, mümkünse yolculuk ertelenmeli ya da alternatif yollar kullanılmalı. Gerçekten gerekli olmadığı durumlarda yolculuk yapılmamalı.”

Kuşadası Liman Başkanlığı yetkilileri ise, şu an için Kuşadası’ndan denize açılmanın yasaklanmasının söz konusu olmadığını, ancak Meteoroloji’nin uyarıları ile balıkçılar ve küçük teknelere verilen izinlere kısıtlama getirilebileceğini söyledi. Meteoroloji yetkilisi “Meteorolojinin yaptığı uyarılar çerçevesinde fırtınanın şiddeti göz önüne alınarak sefere çıkma izni verilmemesi kararı uygulanabilir. Bu uygulama kruvaziyer gemiler için değil, küçük tekneler, balıkçı tekneleri için geçerli. Örneğin meteoroloji uyarısı çerçevesinde yarın (Cumartesi) Kuşadası- Sisam arasında sefer yapacak yolcu teknesinin gitmesine izin vermedik. Ancak aynı gün bir kruvaziyer gemisi Kuşadası’na gelecek. Ege’deki fırtınanın seyrine göre rota değiştirmezse yarın Kuşadası Limanı’na yanaşacak” açıklamasını yaptı.

KORDON ESNAFI HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

İzmir’de, su baskınlarından en çok etkilenen Kordon esnafı da, pazar günü kenti etkisi altına alması beklenen ‘tropik fırtına’ya karşı önlemlerini aldı. Su baskınları nedeniyle daha önce sıkıntı yaşayan esnaf, fırtına sonrası oluşabilecek su baskınlarına karşı iş yerlerinin camlarının altına kum torbası koymayı planlıyor. Kordon İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Toray Altın, önlemlere dair “Böyle bir fırtına uyarısı aldığımız zaman, kapıların önüne gelecek sulara karşı kum torbaları ile önlemlerimizi alıyoruz. Birçok işletme kot farkından dolayı su baskınlarından olumsuz etkileniyor. Kum çuvalları ile bariyer yaparak önlem alıyoruz. Tentelerimiz, saatte 100 kilometre hızla esen rüzgara karşı dayanıklı. Doğal afet bu, dünyanın her yerinde oluyor. Önlemlerimizi alacağız ama bence çok da korkmamak lazım” diye konuştu.