İZBAN'da grev tarihi belli oldu: 'Yüksek maaş' yalanına karşı gerçekleri bildirilerle anlatacağız

İZBAN işçileri, kendilerine dayatılan enflasyon oranının altındaki ücretleri kabul etmeyerek grev karar almıştı. Grevin tarihi bugün 10 Aralık olarak açıklandı.

İZBAN'da grev tarihi belli oldu: 'Yüksek maaş' yalanına karşı gerçekleri bildirilerle anlatacağız

İzmir’in şehir içi ulaşımındaki en büyük yükü taşıyan İZBAN’da 338 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine işçiler greve çıkma kararı almıştı. Kararın ne zaman uygulanacağı bugün sendika tarafından duyuruldu.

İZBAN işvereninin yüzde 12 ile 16 arasındaki zam teklifine karşı, işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) yüzde 28 zam talebinde bulundu. 2 yılı kapsayan ve 63 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağında, taraflar 39 madde üzerinde anlaşmaya varırken ücret ile ilgili maddelerde anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine grev kararı geçtiğimiz hafta, tarihi daha sonra ilan edilmek üzere Alsancak İstasyonu’na asıldı.

25 Ekim’de tutulan uyuşmazlık raporunun Ankara’ya teslim edilmesinden sonra Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası’nın aldığı grev kararının tarihi açıklandı.

Sendika İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “En baştan beri tüm iyi niyetle sürdürdüğümüz görüşmelerde işverenimiz maalesef çalışanlarını mutlu edecek, en azından enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmemiştir” ifadelerini kullanırken, grev tarihin tarihini 10 Aralık 2018 olarak açıkladı.

“BU ÜCRETLERE RIZA GÖSTERMEYECEĞİZ”

İzmir kamuoyunda İZBAN işçilerinin devasa maaşlar aldığına dair yalan bilgilerin yayıldığını belirten Ervüz, “İZBAN işçisinin ne maaş aldığını ve neler talep ettiğini bildirilerle anlatacağız. İşveren çalışanı enflasyondan koruyacak bir öneride bulunmadı. Bu teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken ne varsa yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu ücretlere rıza göstermeyeceğiz.” dedi.

Alınan kararın ardından grev için belirlenen tarihe kadar İZBAN A.Ş ile sendika anlaşma sağlanamazsa makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 338 personel greve çıkacak.