İZBAN grevine günler kala Aziz Kocaoğlu'ndan açıklama

10 Aralık'ta greve gideceklerini ilan eden İZBAN işçilerinin yüzde 28 zam talebini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çok buldu, "Sendika yaklaşım göstersin" dedi.

İZBAN grevine günler kala Aziz Kocaoğlu'ndan açıklama

İzmir’in şehir içi ulaşımındaki en büyük yükü taşıyan İZBAN’da 338 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine işçiler grev kararı almış, kararı 10 Aralık itibariyle uygulayacaklarını da ilan etmişti.

İşçilerin örgütlü olduğu Demiryolu İşçileri Sendikası’nın (Demiryol-İş) ücretlerde yüzde 28 zam talebine karşılık İZBAN’dan bugüne dek olumlu bir yanıt gelmezken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu soru üzerine konu ile ilgili açıklama yaptı.

TCDD’nin İZBAN’ın yüzde 50 ortağı olduğunu belirten Kocaoğlu, “Onlar süreci bir yürütsün. Çalışmaları yapsınlar. İZBAN yönetim kurulu yapsın. Son tahlilde, oturur karar verilir. Sendika ile görüşmeleri İZBAN ve TCDD ayağı götürsün. Geçen sefer süreci biz yürüttük. Çok aktif bir rol aldık. Şimdi de ‘TCDD aktif bir rol alsın’ diyoruz. Şimdi biz geride duruyoruz, onlar da sonuçlandırsınlar. Kimse o zaman TCDD nerede’ demedi. Şimdi neden ‘Büyükşehir Belediyesi nerede’ diyorlar. Gitsinler görüşmelerini sürdürsünler. Bu çifte standart yanlış. Bize o zaman yaptıkları eleştiriyi ve bugün yaptıkları eleştiriyi lütfetsinler, diğer ortağımıza da söylesinler. Bir görelim bakalım” diye konuştu.

“SENDİKA YAKLAŞIM GÖSTERSİN” TALEBİ

İZBAN işçilerinin 8 Kasım 2016 yılında yaptığı grevde, Büyükşehir Belediyesi’nin, yolcuların mağdur olmaması için önlem aldığını söyleyen Kocaoğlu, şöyle dedi: “Geçen sefer de greve çıktılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi elinden geleni yaptı. Yolcularımızı, vatandaşlarımızı mağdur etmemek üzere her türlü önlemini aldı, yine alır. Bugün İZBAN 300 bin yolcu taşıyor. Bunu otobüslerle taşımak kolay değil. Türkiye’nin durumu belli, İZBAN’ın durumu belli, belediyelerin, makro ekonominin durumu belli. Sendikanın bu konuda yaklaşım göstermesi gerekir. Çok yüksek perdeden zam isteyerek mücadele etmeleri, toplu sözleşme görüşmelerini bu şekilde götürmeleri bir yöntemdir. Ama her yönetim uygulanacağı güncel sürecin dayattığı koşullar da vardır. O koşulları değerlendirerek yaklaşımda bulunmalarında fayda var.”