İZBAN grevinde önemli karar: Mahkeme grev kırıcılığını durdurdu!

Mahkeme, grevin devam ettiği İZBAN'da taşeronlar tarafından sefer yapılmasının iş güvenliği açısından tehlikeli olduğunu belirterek seferlerin durdurulmasına karar verdi.

İZBAN grevinde önemli karar: Mahkeme grev kırıcılığını durdurdu!

Demiryol-İş Sendikası’nın İZBAN’da devam eden greve ilişkin “grevin kırıldığı suçlaması ve ek tren seferlerinin durdurulması” talebiyle açtığı davada hakim, ek seferlerin durdurulması kararı verdi.

Karşıyaka 1. İş Mahkemesinde görülen duruşmaya sendika ve İZBAN şirketi avukatları ile grevdeki işçiler katıldı.

Demiryolu İşçileri Sendikası avukatı Orçun Çelik, 6356 Sayılı yasanın 68. maddesine göre, grev süresinde grevdekilerin yerine başkasının çalıştırılmasının yasalara aykırı olduğunu hatırlatarak 7 işçinin saat 06.00-11.00 ile 16.00-21.00 arasında 24 dakikalık aralıklarla seferlere devam ettiğini söyledi.

Hakim, işverenin yaptığı yolcu seferlerinin ihtiyati tedbir kararıyla durdurulmasına karar verdi.

Karara 7 gün içerisinde itiraz edilebileceğini dile getiren hakim, verdiği kararda “Temin edilen 7 personelin ‘Sürücü ve sürücü eğitmeni’ olarak çalıştırılmasının grevi etkisiz kılacak bir eylem olduğu ve bu işlemin 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 68. maddesine aykırı bulunduğu, yapılan 48 seferin 7 makinist/sürücü ile yapılmasının iş ve yolcu güvenliğini riske attığına…” dikkat çekti.

İZBAN yönetimi, 10 Aralık Pazartesi günü başlayan ve bugün iki haftayı geride bırakan grevi kırmak için, taşeron firmada çalışan emekli yedi makinistle trenleri çalıştırıyordu.