İYİ-SEN Genel Başkanı Öztutan: Eylemler senelerdir var, bugünkü büyük patlama hiç birşey çözülmeyince ortaya çıktı

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, üçüncü havalimanı işçilerinin direnişine ilişkin RS FM'de konuk olduğu programda soruları yanıtladı.

İYİ-SEN Genel Başkanı Öztutan: Eylemler senelerdir var, bugünkü büyük patlama hiç birşey çözülmeyince ortaya çıktı

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, insanlık dışı çalışma koşullarına karşı ayağa kalkan üçüncü havalimanı işçilerinin direnişine ilişkin RS FM‘de konuk olduğu programda konuştu.

Ali Öztutan, AKP medyasının ve sermaye sözcülerinin hep bir ağızdan “Neden şimdi başladılar?” sorusunu sorup protestoda “dış” etki aramasına ilişkin, şantiyede 3. havalimanının temelleri atıldığından beri onlarca eylem olduğuna dikkat çekti. “Sadece Cuma günü çıkmadı senelerdir var bunlar.” diyen Öztutan, “Şimdiye kadar yapılan hiçbir şey çözülmediği için bugün büyük bir patlama çıktı ortaya.” ifadelerini kullandı.

“ŞANTİYE ALANI TAKSİM GİBİ”

Polis ve jandarma ablukasındaki şantiyedeki son duruma dair konuşan Öztutan şunları söyledi:

“İşçi arkadaşlarımız işbaşı yaptılar. Bunun temel sebebi şantiyede şu andaki ortam polis ve jandarmanın yoğun biçimde olması işçilerin taleplerini devam ettirmesi için ortamın kalmaması. 1 Mayıslarda kimsenin meydana çıkartılmadığı Taksim Meydanı çok iyi bir örnek. Konuşmak için dahi kimsenin yan yana getirilmemesi gibi durum var. Şantiye içinde yan yana gelmek mümkün değil.”

“ÇARŞAFIN BİLE KAVGASINI YAPIYORLAR”

İşçilerin kamuoyuna yansıyan taleplerine ve bunların kabulü için yapılan görüşmelere değinen Öztutan, “Talepler şunlardı: Barındıkları işçi koğuşlarının insan sağlığına uygun olması, temizliğinin gerçekleşmesi. Eyleme katılanların işten çıkarılmamasının istediler. Ulaşım sorunlarının çözülmesini istediler. Maaşların düzgün ödenmesini istediler. Temiz kıyafetlerin ve temel koruyucu malzemelerin verilmesini istediler. İşçiler için çok önemli bir malzeme olan yaşam halatını her firma vermiyor. Malzemeleri var ama çalıştığı depoda tutuyorlar. İşçinin kaldığı koğuşta yeni bir çarşaf vermekten bile çekiniyorlar, bunun bile kavgası var.” dedi.

MAAŞLAR YATMIYOR, FİRMA ÖDEMEYİ REDDEDİYOR

İYİ-SEN üyelerinin şantiyede iş cinayetlerinin çok yoğun olduğunu söylediğine dikkat çeken Öztutan “Bakanlığın açıkladığı verileri referans alırsak 27 işçinin iş cinayetine kurban gitti. Bu 3,5 yıl olarak belirtildi. Bu rakam açıklandıktan sonra yeni rakam 35 oldu. Biz bunun daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Bazı ölümler şüpheli ölüm olarak kaydediliyor, iş kazası olarak konuşulmuyor. İşçilerimiz binlerce kilometre öteden gelmiş, yaşamak için çalışmak zorunda. Firma ‘ödeme alamadık’ deyip ödeme yapmayı reddediyor. Maaşlar hesaplara tam olarak yatmıyor, sigorta primini az vermek için asgari ücretten veriliyor. İşçilerin çocuk parası dediğimiz para işçilere ödenmez. Maaş bordrosunda gösterilir ama inşaat işçisiyle aylık değil yevmiye üstünden çalışıldığı gösteriliyor.” diye konuştu.

‘ÇÖZECEĞİZ’ DEDİLER, KOĞUŞLARI BASTILAR

Görüşmelerde patron tarafının verdiği yanıtı da değerlendiren Öztutan “Görüşme oldu, bu heyet gittiğinde bu sorunların çözüleceğini söylediler. Zaten o yazılan taleplerin kimse karşısında duramaz. Ama 12 saat sonra jandarma ve polis baskınıyla bütün koğuşlara girilerek ‘taleplerinizi yerine getirmeyeceğiz bu şartlarda çalışacaksınız. Bunları beğenmiyorsanız eylem yapamazsınız. Bunların arkasında siyasi neden var. Bütün inşaat işçilerine sen hakkını aramak için eylem yaparsan ben seni içeri alırım’ diyorlar.” ifadelerine yer verdi.

“SENELERDİR VAR BUNLAR”

Son olarak özellikle yandaş medyada eylemlerden sonra pişirilen “Neden şimdi?” şeklindeki maksadı belli haberlere de bir kez daha yanıt veren Öztutan sözlerine “3. havalimanının temelleri atıldığından beri onlarca eylem oldu. Servis eylemlerinin işçi koğuşlarının eylemlerini görüntüleriyle paylaştık. Sadece Cuma günü çıkmadı senelerdir var bunlar. Şimdiye kadar yapılan hiçbir şey çözülmediği için bugün büyük bir patlama çıktı ortaya. Bir de 29 Ekim’de açılacak olan küçük bir kısım, birinci etap. Esas havaalanı 2028’e kadar yapılmaya devam edilecek. Konuştuğumuz herkes açılışın zor yetişeceğini söylüyor.” diyerek son verdi.