İYİ-SEN Başkanı Ali Öztutan şantiyede 'farklı lisan' yasağına ilişkin konuştu

İYİ-SEN Başkanı Ali Öztutan, İstanbul'da bir inşaat firmasının şantiyede çalışan işçilere Türkçe dışında dillerde konuşma yasağı getirmesine ilişkin konuştu.

İYİ-SEN Başkanı Ali Öztutan şantiyede 'farklı lisan' yasağına ilişkin konuştu

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ- SEN) Başkanı Ali Öztutan, inşaat sektöründe ciddi bir sömürü yaşandığını belirterek, bir inşaat firmasında Kürtçe’nin yasaklanmasının ise ilk kez yazılı olarak bildirildiğini ifade etti.

Özgürüz’de Zübeyde Sarı‘nın canlı yayın konuğu olan Öztutan, daha önce sürekli şantiyelerde sözlü olarak bu baskının yaşandığını belirtirken, “İşçilerin birlikteliğini ve birlikte mücadelesini bozmak için sürekli bunları kaşıdıklarını ve bu farklılıkları bir düşmanlık haline getirdiklerini görüyoruz. İlk olan ise yazılı bir şekilde bu kadar fütursuzca davranıp ana firmanın bu belgeye imza atması oldu. Bununla ilk kez karşılaştık” dedi.

“İşçinin birliğini kurarak, ırkçılığı kovabiliriz”

Ali Öztutan işçileri bu şekilde ayıran yaklaşımla mücadele etmek zorunda olduklarını belirtirken, “Türkiye’de inşaatta da genel anlamda bu sorun yıllardır biriken bir sorun. İşçi sınıfının hangi ulusal aidiyetten olursa olsun kendi çıkarları için mücadele birliğini kurmak gerek. Kurabilirsek bu ırkçı yaklaşımları hem şantiye ortamından hem Türkiye’den kovacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İşçinin örgütsüzlüğü, patronun özgüveni oluyor”

Türkiye’de inşaat sektöründe binlerce Kürt ve Türk işçinin yaşamını yitirdiğini ve bu alanda kuralsız çalışmanın kural haline getirildiğini vurgulayan Öztutan, “O yüzden patronlarda şöyle bir özgüven var; ‘Biz ne yaparsak yapalım istediğimiz gibi at koşturabiliriz.’ Bunun temel motivasyon kaynağı, işçilerin örgütsüzlüğü. Sermaye sınıfının bu saldırılarına karşı sendikalı mücadele karşı koyabilir.” diye konuştu.

“GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ”

Öztutan, sektördeki sömürünün yanı sıra işçiler arasında ulusal, mezhepsel aidiyetlerle ayrımın derinleştirilmek istendiğine dikkat çekti. Öztutan, eğer bu anlamda bir yaptırım firma tarafından uygulanırsa üretimden gelen haklarını kullanarak iş bırakacaklarını belirtti. Öztutan skandalla ilgili hukuki olarak yasal süreci başlatacaklarını, gerekirse eylem ve iş bırakma gibi yollara başvuracaklarını belirtti.

http://gazetemanifesto.com/2018/03/29/santiyede-skandal-iscilere-kurtce-konusma-yasagi-getirildi/