'İttifak' seçim güvenliğini bitirdi

AKP ve MHP'nin dün gece yarısı TBMM Genel Kurulu'na getirdiği 'ittifak yasa teklifi' AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

'İttifak' seçim güvenliğini bitirdi

Kamuoyunda ‘ittifak teklifi’ olarak bilinen ve seçimlerde yapılabilecek usülsüzlükleri yasal güvenceye alan yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda geceyarısı yapılan görüşmelerde kabul edildi.

Yaklaşık 20 saatlik mesainin ardından teklif Meclis’ten geçti. 26 maddelik yasa teklifi Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.

Yeni yasa ile birlikte AKP, ‘Cumhur İttifakı’ndaki ortakları MHP ve BBP’yi her şekilde Meclis’e sokabilecek. Düzenlemeyle partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek, başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek. Yüzde 10’luk baraj korunacak. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.

Yapılan bir diğer kritik değişiklik de, şaibeli 16 Nisan referandumunda büyük tartışma yaratan mühürsüz oylarla ilgili. Yeni düzenleme ile AKP’nin artık böyle bir ‘sorun’u da kalmadı. Buna göre üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarfların geçerli sayılacağı hükme bağlandı.

Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek. Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.

Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek. Bu düzenlemeyle de sandık başına kolluk kuvveti dikilmesi suretiyle siyasi partilerin sandık görevlilerini etkisiz hale getirmesinin önü açılıyor. Ayrıca teklifle sandıklar hakkında ‘güvenlik’ gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebiliyor.