İttifak 'geçersiz oy'a da çözüm buldu!

AKP-MHP ittifakı için görüşmelerde sona gelinirken, oy pusulalarında iki partinin de tercih edilmesi durumunda yaşanacak soruna da çare bulundu.

İttifak 'geçersiz oy'a da çözüm buldu!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk adımını 16 Nisan’da referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde atan AKP ve MHP, sistemin yasal çerçevesi konusunda da uzlaştı.

Gazete Habertürk’ten Saliha Çolak ve Volkan Yanardağ‘ın edindiği bilgilere göre, yarın TBMM’ye sunulacak 26 maddelik paket, 3 bölümden oluşuyor. Düzenlemede; seçim ittifakı, seçim güvenliği ve yerel seçimler ile ilgili maddeler yer alıyor. Pakette yer almayan ancak siyasi görüşmelerle netleşecek

DİĞER PARTİLERE ‘GÖRÜNMEZ ORTAK’ KONTENJANI

AKP-MHP ittifakına üçüncü bir partinin katılıp katılmayacağı konusunda ise “görünmez ortak” formülü konuşuluyor. Buna göre; AKP ve MHP, pusulada ittifak partileri olarak görünecek. BBP gibi küçük partiler ise AKP ile yapacakları pazarlık sonucunda alacakları kontenjana göre belirlenecek ismi AKP listelerinden aday gösterecek.

‘GEÇERSİZ OY’ YOK!

Düzenlemelerde yer alan kritik bir değişiklik ise oy pusulalarında en son şaibeli referandumda yaşanan ‘mühürsüz oy’larla ilgili skandalla ilgili olacak. Buna göre, ittifak yapan partiler isterse seçim ittifakı, adı altında isterse ittifak adı olmaksızın yan yana pusulada yer alabilecek. Tek partiye oy verilmesi hem o partiye hem ittifakın diğer partilerine yarayabilecek. Eğer iki partiye birden mühür basılırsa da oy geçerli sayılacak.