İstiklal Marşı değişiyor mu?

Tayyip Erdoğan, partisinin iktidarında yıkılan 1923 Cumhuriyeti'ne ait bir sembolü daha hedef alarak İstiklal Marşı'nın değiştirilmesi çağrısı yaptı.

İstiklal Marşı değişiyor mu?

1923 Cumhuriyet’ini yıkan AKP iktidarı, yeni kurmaya çalıştığı rejimin inşaası yolunda bir sembolik adımı daha atmaya hazırlanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen 46. Muhtarlar Toplantısı’nda İstiklal Marşı’nın 88 yıldır kullanılan bestesinin değiştirilmesini istedi.

Konuşmasında “Özellikle son iki asırda neredeyse birbirinin kopyası saldırılar ve ihanetlerle mücadele etmiş bir milletiz” açıklamasında bulunup, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini okuyarak konuya giren Erdoğan, sözleri şaire ait olan İstiklal Marşı’na ilişkin, “En büyük üzüntüm bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış, bulunamamış olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

1930 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün hazırladığı ve bugüne dek kullanılan besteyi ‘beğenmeyen’ Erdoğan, “O beste ile güftenin birbirini tamamlaması çok önemli. Burada bestekarlara görev düşüyor.” diyerek çalışmalara başlanılması çağrısını yaptı.

“HİÇ OLMAZSA MEHTER MARŞI GİBİ OLSUN”

“Tabii hayıflanacak başka meselelerimiz de var.” diyen Erdoğan, “Mesela 34 yıllık terörle mücadele dönemimizi şöyle hakkı ile ifade edecek bir şiirimiz, bir marşımız yok.” ifadelerini kullanarak, yeni marşlar yazılmasını istedi. AKP lideri, “Bir İstiklal Marşı gibi demeyim ama oraya belki tırmanamazlar, yetişemezler, hiç olmazsa da Mehter Marşı gibi bir marşı yazamaz mıyız?” derken, torununun bile evde Mehter Marşı ile yürüdüğünü söyleyip, askerlerin de bu marşa benzer marşlarla yürütülmesini istediğini söyledi.