İşte 'yerli, milli' yeni havalimanı: Alman şirketleri ihya edildi

"Almanya kıskanıyor" denilen ve büyük bir şovla resmi açılışı yapılan yeni havalimanı, Alman şirketlerini ihya edecek.

İşte 'yerli, milli' yeni havalimanı: Alman şirketleri ihya edildi

Dün resmi açılışı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılan havalimanı, uzun yıllardır iktidarın en çok propaganda malzemesi haline getirdiği “çılgın” projelerinden biri haline gelmişti. Ancak üzerinden siyasi rant ve hamaset üretmek konusunda tekeli tamamen iktidarın elinde olan proje, hem inşa aşamasında hem de hizmet vereceği süreçte Alman emperyalizmini temsil eden şirketleri deyim yerindeyse tıka basa doyuracak.

Özellikle Almanya için “Çok kıskandığı ve engellemeye çalıştığı” yönünde propaganda üreten iktidarın bu en “iddialı” projelerinde dahi yabancı şirketlerle çalışıyor olması, ekonomik kriz nedeniyle öne çıkarılan “yerli ve milli” söyleminin günü kurtarmaya yönelik boş bir slogan olduğunu da ortaya çıkarıyor.

ENERJİ SİEMENS’TEN

Yeni havalimanının Enerji Yönetim Sistemi (SCADA) altyapısı, orta gerilim pano tedariği, pist aydınlatma kontrol odası alçak gerilim sistemi ve yangın algılama sistemlerinin kurulumunu Siemens yürüttü. 50 bin kişilik bir yerleşim yeri kadar enerji tüketmesi beklenen havalimanının tüm elektriğinin kesintisiz dağıtımını sağlayacak olan firma, projeye 750 adet orta gerilim panosu dahil etti. Alman firmasının Bina Teknolojileri bölümü de projeye 88 Sinteso yangın algılama sistemi ile destek oldu.

KULE VİNÇLER LİEBHERR’DE

Havalimanı inşasında kullanılmak üzere projeyi yürüten İGA, Alman iş makinaları üreticisi Liebherr’e 58 adetlik kule vinç siparişi verdi. Bu, aynı zamanda Liebherr’in tek seferde aldığı en büyük sipariş olarak da tarihe geçti.

YOLCULARI THYSSEN-KRUPP BİNDİRECEK

İnşaatın yolcu bindirme köprülerini de yine bir Alman firması üretiyor. Almanya merkezli çelik tekeli ThyssenKrupp, havalimanı için 143 adet yolcu uçak bindirme köprüsü yapmak üzere sipariş almıştı. Köprülerin yapımının büyük kısmı halen devam ediyor.

‘DUTY FREE’LER GEBRUDER HEİNEMANN’DA

Havalimanın duty free işletmesinde de Alman imzası bulunuyor. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.’nin 2015’te yaptığı duty free mağazalarının ihalesini 25 yıllık süre için Gebruder Heinemann ile “yerli” ortağı Uni Free Duty Free aldı.  Bu ihaleyle de 53 bin m²’lik alanda hem Türkiye’nin hem de “dünyanın en büyük havalimanı” alışveriş rantı yenilecek.

DHL ANA ÜSSÜNÜ KURULUYOR

Alman sermayesini ihya edecek proje, lojistik ve hava taşımacılığında Alman DHL firmasının ana merkezlerinden biri haline gelecek. Şirketin Türkiye CEO’su Danimarkalı Claus Lassen, havalimanında yeni bir operasyon merkezi inşa etmeyi hedeflediklerini belirterek “42 bin metrekarelik alana sahip tesisin Türkiye’de ilk defa en son teknolojiye sahip, tam otomasyonu sağlanmış ve yeşil çözümlerle donatılmış bir operasyon merkezi olmasını planlıyoruz.” demişti.

DHL’nin projedeki yeri ile ilgili Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann’ın yaptığı bir açıklama da bu ülkenin havalimanına nasıl baktığı gözler önüne sermişti. CNN Türk‘ten Hakan Çelik’in “Türkiye’de bazı kesimlerde Almanya’nın 3. Havaliamının yapılmasından rahatsız olduğu ve tamamlanmasını istemediği şeklinde bir kanaat oluştu. Gerçekten bu havalimanının bitmesi hoşunuza gitmiyor mu Almanlar olarak?” sorusuna Alman Büyükelçi “Bu tamamıyla saçma bir düşünce.” diyerek şöyle yanıt vermişti:

“3. Havalimanının en büyük yatırımcılarından biri de (DHL) Alman Posta Servisidir. Dolayısıyla böyle bir düşünce yanlıştır ve DHL aslında 3. Havalimanını Avrupa’nın aktarma üssü olarak görüyor.”

THY MÜNİH’E DANIŞACAK

Oprasyonlarını Atatürk Havalimanı’ndan yeni havalimanına taşıyacak olan Türk Hava Yolları da Münih Havalimanı ile uzun süreli “danışmanlık” anlaşması imzaladığı biliniyor. Buna göre, Münih Havalimanı, yeni havalimanına hazırlık konusunda THY’ye danışmanlık yapacak. Danışmanlık hizmeti Münih Havalimanı’nın sahibi olduğu FMG şirketi tarafından verilecek. Münih Havalimanı’nın ise yüzde 51’i Bavyera hükümetine, yüzde 26’sı federal hükümete ve yüzde 23’ü ise Münih Belediyesi’ne ait.

Danışmanlık hizmetinin neleri kapsadığı, ne kadar süreceği ve bunun karşılığında Almanlara ne kadar ücret ödeneceği konusunda ise herhangi bir bilgi verilmedi.