İşte kapitalizm: En zengin yüzde 1'lik kesim daha da zenginleşecek

Eğer kapitalist düzen bu şekilde devam ederse, dünyanın en zengin %1'lik kesimi, şu anda 140 trilyon dolar sahibiyken, 2030 yılına kadar 305 trilyon dolara sahip olacak ve dünya zenginliğinin %64'ünü elinde bulunduracak.

İşte kapitalizm: En zengin yüzde 1'lik kesim daha da zenginleşecek

Eğer kapitalist düzen bu şekilde devam ederse, dünyanın en zengin %1’lik kesimi, 2030 yılına dek dünya zenginliğinin üçte birine sahip olacak ve böylelikle eşitsizlik daha da artacak. The Guardian’ın haberine göre, İngiltere Avam Kamarası Kütüphanesinin yaptığı analiz; 2008 ekonomik krizinin ardından devam eden eğilimin böyle bir sonuca sebebiyet vereceğini öngörüyor.

Analize göre, 2008’den bu yana, en zengin %1’lik kesim; elindeki zenginliği yılda ortalama %6 çoğaltırken, geri kalan %99, yılda ortalama %3 artırabiliyor. Eğer böyle devam ederse, dünyanın en zengin %1’lik kesimi, şu anda 140 trilyon dolarlık bir servete sahipken sahibiyken, 2030 yılına kadar 305 trilyon dolara sahip olacak ve dünya zenginliğinin %64’ünü elinde bulunduracak.

%1’lik kesimin gittikçe artan bir hızla daha fazla zenginliği elinde toplamasının sebeplerinin; büyüyen gelir adaletsizliği ve sermaye birikimi olduğu belirtiliyor.

Analizi yapanlar, düzen içerisinde neoliberalizmden daha ılımlı bir kapitalist ekonomik model benimsenmezse, bu dengesizliğin önümüzdeki yıllarda toplum içinde öfke ve güvensizliğe neden olacağının altını çizerek, olası toplumsal devrimlere dikkat çekiyorlar.

Analizin amacı, kasım ayında Buenos Aires’te gerçekleştirilecek ve  G20 zirvesinde kapitalist dünya liderlerine durumun ciddiyetini göstermek ve kapitalist sistem içerisinde reform yapılarak olası toplumsal hareketlerin ve devrimlerin önüne geçmeye çalışmak olarak yorumlanabilir.