İstanbul'da kar 'ısı adası' nedeniyle yağmıyor

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, İstanbul'da beklenen kar yağışının gerçekleşmemesinin nedeninin 'ısı adası' etkisi olduğunu söyledi.

İstanbul'da kar 'ısı adası' nedeniyle yağmıyor

İstanbul’da geçtiğimiz hafta sonu örtü oluşturması beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, bunun nedeninin ‘ısı adası’ etkisi olduğunu söyledi.

Köse, “Yakın yerlerde, Kırklareli’nde kar yağışı oldu ama İstanbul gibi büyük metropollerde şehir ısı adası sebebiyle kar yağışı zorlaşıyor. Çünkü binaları, evleri ısıtıyoruz. Araçlardan çıkan emisyonlar şehri ısıtıyor. Kentin 1,5 kilometre yukarısına kadar kar şeklinde başlıyor ama şehrin üzerine geldiği zaman alt seviye sıcak olduğu için bu da yağmura dönmesine neden oluyor” dedi.

PERŞEMBE GÜNÜ KAR ÖRTÜSÜ YAŞANABİLİR

Perşembe günü Balkanlar’dan bir günlük yağışlı havanın geleceğini söyleyen Köse, ””Böylece klimanın soğuk yüzü gibi hava birden soğuyacak. Bir günde 8 dereceye kadar düşüşle sıcaklık 5 deceye kadar inecek. Yağmur şeklinde yağış görülecek. Ancak öğleden sonra yağış hala devam ederse, hızlı soğuma nedeniyle İstanbul’da yine sulu kar, ara ara kar atışları görülebilir. Eğer soğuma şu anki tahminlerin bir iki derece daha altına inerse bu defa hafta sonu beklediğimiz kar örtüsü perşembe günü İstanbul’da yaşanabilir” uyarısında bulundu.