İsrail'den Filistin'e ambargo

İsrail, Filistin'in temel ikmal yollarından yollarından olan Kerem Şalom sınır kapısını kapatarak ambargo uygulama kararı aldı.

İsrail'den Filistin'e ambargo

İsrail, Filistin’in temel ikmal yollarından yollarından olan Kerem Şalom sınır kapısını kapatarak ambargo uygulama kararı aldı.

Bugünden başlamak üzere Pazar gününe kadar sınır kapısını kapatacağını açıklayan İsrail, bu kararına gerekçe olarak Filistinlilerin yangın balonlarıyla ormanlık alanları yakması iddiasını ve Hamas’ın havan topu atışlarını gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Gazze’ye yönelik hava saldırısı düzenleyen İsrail bu kararıyla Filistin’e yönelik saldırganlığını arttıracağını gösterdi.

İsrail tarafından sınır kapısının gaz ve yakıt geçişleri ile sivil insan geçişlerine kapatılacağı fakat gıda ve ilaç geçişlerinin süreceği iddia edildi. Diğer taraftan israil, Gazze’nin deniz avlanma sınırını da üç deniz mili ile sınırlandırdı.

Filistin Yönetimi İnsani Durumun Kötüleşmesinden Endişeli

Filistin yönetimi ve sınır kapısı sorumluları ise sınır kapısının tamamen kapatılacağı bilgisinin kendilerine ulaştığını ifade etti. İsrail tarafının sadece gerekirse tıbbi malzeme geçişine izin vereceğini ifade eden yetkililer Gazze’deki insani krizin derinleşmesinden endişeli.

Bir süredir Gazze’ye tedarik için Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından çok Kerem Şalom sınır kapısı kullanılmaktaydı. Bu kararla İsrail’in Filistin’e ambargosunun daha da ağırlaşacağı ifade ediliyor.