İsrail IŞİD'e arka çıktı, Suriye savaş uçağını düşürdü

İsrail ordusu, "hava sahası ihlal ettiğini" ileri sürdüğü Suriye savaş uçağını hava savunma sistemlerinden fırlattığı iki füzeyle vurduğunu duyurdu. 

İsrail IŞİD'e arka çıktı, Suriye savaş uçağını düşürdü

İsrail ordusu, “hava sahası ihlal ettiğini” ileri sürdüğü Suriye’ye ait Sukhoi savaş uçağını hava savunma sistemlerinden fırlattığı iki füzeyle vurduğunu duyurdu.

İsrail radyosuna göre söz konusu uçak, İsrail’in işgalci olarak bulunduğu Golan Tepeleri’nin güneyinde düşürüldü. Uçağın pilotunun paraşütle atladığı fakat IŞİD kontrolündeki bölgeye düştüğü iddia edildi.

Konuyla ilgili Suriye makamlarından henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail IŞİD’e arka çıkıyor

Suriye savaş uçağı vurulduğu sırada İsrail sınırında bulunan Yermuk bölgesindeki IŞİD hedeflerine operasyon düzenliyordu. Dera’nın batı kırsalında bulunan Yermuk bölgesi, Dera’da Suriye ordusunun kontrolünde olmayan son bölge durumunda.

Yermuk bölgesinde yaklaşık 3 yıldır hakim durumda olan IŞİD’e bağlı Halid Bin Velid Ordusu, İsrail işgali altındaki Golan sınırında bulunmasına rağmen şu ana kadar İsrail’le arasında hiç bir sorun yaşamadı. Bölgedeki IŞİD unsurlarına İsrail’in silah ve erzak desteğinde bulunduğu sıkça dillendirildi.

Dera genelinde ÖSO ve El Nusra gibi cihatçı unsurların kısa sürede çöküşü sonucunda, IŞİD’in elinde bulunan bu bölge Suriye Ordusu’nun operasyon alanı içerisine girdi. Diğer cihatçı gruplardan pek çok militanda ateşkesle tahliyeyi kabul etmeyip IŞİD’e katılmış durumda bu bölgede bulunuyor.

İsrail, işgal altında tuttuğu Golan bölgesine geçtiğimiz haftalarda yoğun yığınak yapmıştı. Golan’a yaklaşan Suriye ordusu birimlerini vurmakla tehdit eden İsrail, Netanyahu’nun Putin’le gerçekleştirdiği görüşme sonrası bu tehditlerinden vazgeçmişti. İsrail geçtiğimiz Hama’nın Masyaf kasabasındaki Suriye ordusuna ait tesislere hava saldırısı düzenlemişti.

İsrail, bölgede operasyonlara katılan Suriye hava birimlerine daha önce de defalarca saldırı da bulunmuştu.