İSO Başkanı: Bankalar faizi yüzde 50'lere çıkardı, süreç kangren haline dönüyor

Ekonomik krizle ilgili alınan "tedbir"ler çerçevesinde Merkez Bankası faizi yüzde 24'e yükseltirken, kimi bankaların yüzde 50 oranında kredi faizi istemeye başladığı belirtiliyor.

İSO Başkanı: Bankalar faizi yüzde 50'lere çıkardı, süreç kangren haline dönüyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, bankaların yüksek faizle verdikleri kredilerin şirketleri darboğaza sürüklediğini berlirtip “Bankalarımız hadlerini aşıyor” dedi.

İSO Meclisi’nin aylık olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, banka kredilerindeki faizlerden şikayet etti. “Ekonominin adeta bir sırat köprüsünden geçtiğini” söyleyen Bahçıvan, “Ne yazık ki bankalarımız sanayicimizin içinden geçtiği süreci anlamamış gibi davranmakta. Ne yazık ki bazı bankalarımızın bu konuda hadlerini aşan bir tutum içerisinde olduklarını üzülerek söylemek durumundayız. Bankaların maliyet ve giderlerini dürüst çalışan firmalara yıkarak süreci kangren haline getirmesinin örnekleri çoğalıyor.” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 50 FAİZ’LE KARŞILAŞIYORUZ”

“Bankaların açtığı ticari kredilerin en az enflasyon kadar büyümesi gerekirken gidişat eksi yönde.” diyen Bahçıvan, “Bugün yüzde 25’lere varan mevduat faizleri olurken bazı üyelerimiz bunun neredeyse iki katı üzerinde kredi faizleri ile karşılaşıyor. Bankacılık sektörünün reel sektöre bakış açısını değiştirmesi ve objektif olması kaçınılmaz hale gelmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Bahçıvan, “Sağlıklı çalışan sanayi kuruluşlarının bile kredilerinin geri çağrılması gibi uygulamalar ekonominin genel kaideleri ile bağdaşmıyor.” dedi.