IŞİD sanığı "ÖSO'cuyum, Suriye'ye karşı savaştım" dedi, salıverildi

Kayseri’de “IŞİD’e üye olmak” suçundan yargılanan tutuklu sanık Safa Sarıbek savunmasında ÖSO saflarında Suriye'ye karşı savaştığını söyledi. Mahkeme sanığı adli kontrolle salıverdi.

IŞİD sanığı

Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ne saldırı hazırlığındayken yakalanan “Zekeriya” kod adlı ve başka bir suçtan tutuklu IŞİD üyesi Oğuzhan Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu biri tutuklu, 12 sanığın yargılanmasına bugün (6 Nisan) devam edildi.

DHA’nın haberine göre, tutuklu sanık Safa Sarıbek ile tutuksuz sanıklardan Yusuf I., Hüseyin S., Zekeriya S., Erdin S., Ahmet T., Barış E., Amir S., İbrahim S., Qosbi S., Loay S. duruşmada hazır bulundu. Haklarında yapılan suçlamaları kabul etmeyen sanıklar beraatlarını istedi.

“100 dolar karşılığı Türkiye’ye geçtim”

17 yaşında Kayseri’den Suriye’ye gittiğini belirten tutuklu sanık Safa Sarıbek, “Ailemi özlemiştim, yasadışı yollarla Türkiye’ye geçmek istedim. Araplar kaçakçılıktan yüksek para istediği için Azerilerin bulunduğu bölgeden 100 dolar karşılığı Darkuş bölgesinden, Hatay’ın Yayladağı ilçesine 2016 yılının Nisan ayında geçiş yaptım. İsmim Safa olduğu için kod adı vermediler. Dini eğitim aldım fakat silahlı eğitim almadım. Çatışmalara katılmadım” diye konuştu.

Sarıbek, ifadesinde geçen yıl Özgür Suriye Ordusu ile Suriye yönetimine karşı savaştığını söyleyerek, suçlamaları reddetti.

Cumhuriyet savcısı, Oğuzhan Korkmaz’ın, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamasından dolayı bu davadan reddini, ÖSO saflarında yer aldığını iddia eden Safa Sarıbek’in ise Suriye’deki çatışma bölgelerinde IŞİD’den askeri ve siyasi eğitimler aldığı gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Sarıbek’e, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Sanıklardan Korkmaz ve A.T. hakkında aynı fiil nedeniyle açılmış başka bir dava bulunduğu gerekçesiyle bu davanın reddine hükmeden mahkeme heyeti, diğer sanıkların ise delil yetersizliğinden beraatine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Sarıbek’in tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurarak adli kontrolle tahliyesine hükmetti.