İşgalci ABD Suriye'den çıkmıyor: Yakın gelecekte ayrılmayı düşünmüyoruz

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'dan ABD askerlerinin yakın gelecekte Suriye'den ayrılmayacaklarını söyledi.

İşgalci ABD Suriye'den çıkmıyor: Yakın gelecekte ayrılmayı düşünmüyoruz

Suriye’de işgalci durumunda olan ABD ordusu ülke topraklarını terk edecek gibi görünmüyor. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, ABD askerlerinin yakın gelecekte Suriye’den ayrılmayacaklarını söyledi. Dunford ayrıca, Suriye’nin doğusunda “istikrar”ın sağlanması için 35 bin ile 40 bin yerel gücün eğitiminin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Washington Post’un bir etkinliğinde konuşan Dunford, “35 bin ile 40 bin yerel gücün eğitilmesi ve istikrarı sağlamak üzere donatılması gerektiğini tahmin ediyoruz” dedi. Dunford, “Bu güçlerin eğitiminde muhtemelen yüzde 20 çizgisinde bir yerdeyiz” diye de ekledi.

Suriye’nin doğusunu “istikrara kavuşturma” çabalarının belirsiz süreyle devam etmesi gerektiğini belirten Dunford, “İstikrara kavuşturmada daha çok yolumuz var. Bizim Suriye’deki varlığımız şu an için sürecek ve koşullara göre belirlenecek” şeklinde konuştu.

“Amerikan askerlerinin öngörülebilir gelecekte Suriye’de kalmaya devam mı edeceği” sorusuna Dunford, “Bu doğru. Yakın gelecekte ayrılmayacaklar” yanıtını verdi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford bölgedeki Amerikan askerlerinin sayısıyla ilgili ayrıntı vermedi.

ABD’li askerler, PYD’nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) eğitiyor.

Ekim 2015’te başlayan üs kurma faaliyetleri çerçevesinde Haseke’de 2 hava üssü inşa eden ABD, Rakka ve Menbiç olmak üzere bir çok yerde operasyonel askeri nokta oluşturmuştu.

ABD askerleri ile işbirliği yapan TSK da Menbiç’te 1 Kasım itibariyle “ortak devriye” faaliyetine başlamıştı.