İşçilerin parasını çarçur eden kulüp küme düştü

Spor Toto Süper Lig'in 28. haftasında Gençlerbirliği'nin Galatasaray'ı 1-0 yenmesinin ardından Kardemir Karabükspor'un küme düşmesi kesinleşti.

İşçilerin parasını çarçur eden kulüp küme düştü

Spor Toto Süper Lig’de geride kalan 28 haftada 12 puanla son sırada bulunan Kardemir Karabükspor’un kalan tüm maçlarını kazansa dahi Süper Lig’de kalma ihtimali matematiksel olarak kalmadı. Galatasaray galibiyetiyle 30 puana ulaşan Gençlerbirliği’nin, Kardemir Karabükspor’a karşı ikili averajda üstünlüğü bulunuyor.

Ligin ilk haftasında Gençlerbirliği ile deplasmanda 1-1 berabere kalan Kardemir Karabükspor, ikinci yarıdaki mücadelede ise Gençlerbirliği’ne evinde 2-0 mağlup olmuştu.

Mali olarak büyük darboğaza giren Karabükspor’da neler yaşandığına dair, geçtiğimiz günlerde çarpıcı bilgiler gündemde yer almıştı. Buna göre, işçilerin maaşından kesilen paralarla kurulan Karabükspor’un, tek bir futbolcu bile almadığı menajerlik şirketlerine tam 11 milyon 393 bin lira ödeme yaptığı ortaya çıkmıştı.

Habertürk’ten Atilla Türker‘in haberinde ilgili bölüm şöyle:

Karabükspor Kulübü’nün mevcut borcu 150 milyon lirayı aştı. Futbol takımının durumunu zaten biliyorsunuz. Son sıraya demir attı. Ligde kalması için artık mucizeler gerekiyor.

Peki, bu 150 milyon lirayı aşkın borç nasıl oluştu? Kimlere ne verildi? Ne gibi harcamalar yapıldı? Bu soruların yanıtı raporda tüm ayrıntılarıyla yer alıyor. Ama üç kelime ile özetlemek gerekirse şunu söyleyebiliriz: Karabükspor’u yemişler bitirmişler.

Lafı uzatmayayım. Rapora bakalım. Misal: 2016 Eylül ayı ile 2017 Eylül ayını kapsayan 1 yıllık dilim içinde tam 11 milyon 393 bin liralık bir harcama var. Nedir bu? Futbolcu araştırma giderleri. Evet… “Futbolcu araştırma giderleri” başlığı altında 11 milyon 393 bin liralık bir harcama bulunuyor.

Bu para 3 ayrı şirkete ödenmiş gözüküyor. Şirketlerin adları tek tek yazılı. Mesela J.P.P adlı bir menajerlik şirketi var. Değişik tarihlerde toplam 3 milyon 637 bin lira ödenmiş. Diğer 2 ayrı firmaya da benzer paralar verilmiş. 3’ü de yabancı kökenli şirket. Peki, bu şirketlerin izlediği ya da transfer ettiği futbolcular nerede? Yok. Zaten sorun da burada. Fatura kesilmiş ama ortada futbolcu yok. Sadece bir para hareketi var. Paralar gitmiş, faturalar kesilmiş.

Söylememe gerek yok. Kadroya dahil edilen bazı futbolcular için verilen menajerlik ücretleri bu raporda ayrıca tek tek yazıyor. Ama işte bu 11 milyon 393 bin liralık harcama, “futbolcu araştırma giderleri” olarak bir köşeye sıkıştırılmış.