AKP iş güvenliğini patronlara devretti!

Patronların bir dediğini iki etmeyen AKP'den bir adım daha geldi.

AKP iş güvenliğini patronlara devretti!

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklik dikkate alınarak “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mevcut yönetmelikte 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili, Çalışma Bakanlığı’nca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendi yürütebiliyordu. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri, çalışanları için sağlık raporlarını kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alabiliyordu.

Ancak geçen yıl haziran ayında Meclis’te kabul edilen “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile bu uygulamanın kapsamı genişletilerek işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu daraltıldı. Buna göre; gerekli eğitimi alması durumunda 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili, işçi sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek; çalışanları için sağlık raporlarını kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alabilecek.

Patonlar  bu eğitimi almak için yüz yüze iletişim zahmetine dahi katlanmayarak, uzaktan eğitimle de alabilecekler. Eski yönetmeliğe göre bu eğitimler sadece üniversiteler tarafından veriliyordu. Şimdi ise TOBB, TESK ve bağlı odalar, Türkiye Belediyeler Birliği, işçi ve işveren kuruluşları da Bakanlıkla protokol yaparak patronlara eğitim verebilecek.

http://gazetemanifesto.com/2018/05/17/tobb-baskani-emekcilerin-haklarini-nasil-gasp-ettiklerini-anlatti/