İrlanda'da referandum: 'Dine küfretme' yasası kaldırıldı

İrlanda'da dün Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beraberinde konusu 'dine küfretme ve hakaret' yasasının anayasadan çıkarılması olan bir referandum da yapıldı.

İrlanda'da referandum: 'Dine küfretme' yasası kaldırıldı

İrlanda’da dün Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beraberinde konusu ‘dine küfretme ve hakaret’ yasasının anayasadan çıkarılması olan bir referandum da yapıldı. Seçmenlerin yüzde 65’ten fazlası yasanın kaldırılması yönünde oy kullanarak ‘dine küfretme ve hakaret’ yasasının anayasadan çıkarılmasını onayladı.

İrlandalı seçmenler Cumhurbaşkanlığı oylamasının yanı sıra referandumda da ‘dine küfretme ve hakareti’ suç sayan yasanın anayasadan çıkarılmasını oyladı. Kullanılan oyların yüzde 65’i yasanın anayasadan çıkarılması yönünde oldu.

İrlanda’da referandumdan önce anayasadan çıkarılan madde gereğince herhangi bir dinin kutsal addeddiği değerler hakkında küfürlü ve aşağılayıcı konuşmak suç sayılıyordu.

Referandum sonuçları, İrlanda’nın koyu Katolik kimliğinden uzaklaştığı ve dinin toplum üzerindeki etkisinin azaldığı şeklinde yorumlandı. İrlanda’da 5 ay önce yapılan başka bir referandumda seçmenlerin büyük bir çoğunluğu kürtaj yasağının kaldırılmasından yana oy kullanmıştı.